Adriaanse twee jaar trainer bij FC Porto

FC Porto presenteert vanmiddag Co Adriaanse als nieuwe trainer. De bij AZ vertrekkende coach is de komende twee voetbalseizoenen aan de winnaar, vorig seizoen, van de Champions League verbonden. Als vervanger van de vertrekkende verdediger Giourkas Seitaridis wil Adriaanse Jan Kromkamp uit Alkmaar meenemen.

De keuze van Adriaanse is opvallend omdat het Portugese voetbal bekend staat om zijn defensieve karakter en hij aanvallend spel propageert. ,,Dat was ook het eerste wat ik aan de clubleiding vroeg. Waarom ik? Toen bleek dat ze een heel dossier over mij hadden. Ze wisten duidelijk met wie ze te maken hebben. Voetbal is een vorm van theater, mensen willen vermaakt worden. Dat wil de leiding van FC Porto ook'', verklaarde Adriaanse gisteren tijdens zijn vlucht naar Porto. Volgens hem zijn er ook overeenkomsten met één van zijn voorgangers, José Mourinho, nu coach bij Chelsea. ,,Ook hij hecht veel belang aan discipline en het teambelang.''

Adriaanse beschouwt Porto als ,,een moeilijke klus. Ik weet dat ze in het afgelopen seizoen drie trainers hebben gehad. En ik geloof dat men in Portugal verwacht dat het direct een winning team wordt.'' Porto liep dit seizoen net het landskampioenschap mis, hetgeen trainer Jose Couceiro zondag de kop kostte, en werd in de strijd om de Champions League vroeg uitgeschakeld.

Adriaanse, wiens komt naar Porto al zes weken geleden door de Portugese media werd gemeld, wil snel de Portugese taal machtig worden. ,,Ik vind het heel belangrijk dat ik in staat ben met de spelers te communiceren'', zei hij. Naast Adriaanse komt Jan Olde Riekerink naar Porto als assistent.