Zes kandidaten toegelaten tot verkiezingen Iran

De conservatieve Raad van Hoeders van de grondwet heeft van meer dan duizend gegadigden slechts zes toegelaten als kandidaat voor de Iraanse presidentsverkiezingen op 17 juni.

Dat heeft de Raad gisteren meegedeeld. De machtige ex-president Akbar Hashemi Rafsanjani is van de zes toegelaten kandidaten naar het zich laat aanzien de belangrijkste kanshebber. Geen enkele van de 89 vrouwen die zich hadden aangemeld vond genade bij de Hoeders, en ook een prominente hervormer, ex-minister van Hoger Onderwijs Mostafa Moin, werd geweerd.

Uit woede daarover kondigde de grootste hervormingsgezinde partij, het Participatiefront, aan tot een boycot van de verkiezingen te zullen oproepen. ,,Het gaat om een staatsgreep'', aldus woordvoerder Mostafa Tajzadeh, ,,en de regering die gaat komen zal de vrucht zijn van een staatsgreep''.

Het was niet onmiddellijk duidelijk of de bekendmaking van de Raad van Hoeders, de instantie die toeziet op het islamitische gehalte van wetgeving en van kandidaten voor officiële instanties, ook het eindbod is. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken dient de Raad morgen zijn definitieve lijst bij het ministerie in. Vorig jaar schrapte de Raad van Hoeders vrijwel alle hervormingsgezinde kandidaten die zich voor de parlementsverkiezingen hadden aangemeld. Overigens onderstreepte de Raad in zijn verklaring van gisteren dat diskwalificatie als presidentskandidaat niet betekende dat een gegadigde ook van andere regeringsposten is uitgesloten.

Behalve Rafsanjani (70), een pragmaticus, zijn ook de ex-nationaal politiechef Mohammad Baqer Qalibaf (43), ex-omroepchef Ali Larijani, ex-commandant van de Revolutionaire Garde Mohsen Rezaie en burgemeester van Teheran Mahmoud Ahmadinejad als kandidaat geaccepteerd. Qalibaf, Larijani, Rezaie en Ahmadinejad zijn allen in meerdere of mindere mate conservatieven. De zesde kandidaat is ex-parlementsvoorzitter Mehdi Karroubi, een revolutionair die in de jaren negentig in een hervormer veranderde. Hij heeft zich de laatste tijd echter niet populair gemaakt in het pro-democratisch kamp door zijn toenemende steun voor de conservatieve Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei en diens politiek.

De verkiezingen komen op een moment waarop Iran is onderworpen aan zware Westerse druk om garanties te geven dat zijn nucleaire programma niet is gericht op de ontwikkeling van kernwapens. Rafsanjani staat bekend als pleitbezorger van verbetering van de Iraanse betrekkingen met het Westen. Een belangrijke adviseur van de ex-president verklaarde eerder deze maand dat Rafsanjani als president de nucleaire crisis zal oplossen.