Vogelgriep bij Chinese ganzen

China heeft drie miljoen doses vaccin tegen de vogelgriep naar de provincie Qinghai gestuurd, nu is gebleken dat daar wilde ganzen stierven aan het vogelgriepvirus. Dat meldt vanmorgen de BBC. De sterfte onder de ganzen in een door veel vogelaars bezocht natuurgebied bij het meer van Qinghai was begin mei gemeld.

Aanvankelijk ontkenden de autoriteiten dat de ganzen waren gestorven door het griepvirus H5N1 dat sinds twee jaar de pluimvee-industrie in Zuidoost-Azië teistert. Ook zijn er inmiddels meer dan vijftig mensen aan het virus gestorven. Laboratoriumonderzoek heeft nu tot een andere conclusie geleid, meldt een Chinese krant aldus persbureau Reuters. Het natuurgebied, waar een vogelkijkhut voor toeristen staat, is inmiddels gesloten voor het publiek.

De redacteur van de website van de International Society for Infectious Diseases merkt bij de schaarse berichten uit China op dat ganzen en andere watervogels vaak met het vogelgriepvirus zijn geïnfecteerd, maar er over het algemeen niet ziek van worden. Zodra het virus overgaat op kippen worden die echter wel ziek. De sterfte onder de ganzen in het natuurreservaat is dus opvallend.

Vaccinatie tegen kippengriep is wijdverbreid in China, terwijl andere landen er erg terughoudend mee zijn. Het gevaar bestaat volgens deskundigen dat de gevaccineerde kippen besmet blijven met milde varianten van het vogelinfluenzavirus. Dat virus zou in ongevaccineerd pluimvee weer snel tot een ziekmakende variant kunnen muteren. In een van de schaarse documenten die het Westen bereiken over de griepvaccinatie van Chinees pluimvee, gepubliceerd op de website van de International Society for Infectious Diseases, staat dat daar sinds begin 2004 de vogelgriep in Zuidoost-Azië uitbrak 2,7 miljard kippen, eenden en ganzen zijn gevaccineerd met twee nieuwe, in China ontwikkelde H5N1-vaccins. Bij controles is in die dieren geen enkele keer een H5N1-virus aangetroffen.

Berichten van vorig jaar dat China zelfs het vaccin in het oppervlaktewater in natuurgebieden mengt worden nu afgedaan als verzinsels door de pers. Daar is, zeggen Chinese autoriteiten, nooit sprake geweest.