Vervroegde bondsdagverkiezingen in Duitsland na nederlaag SPD in Noordrijn-Westfalen

Bondskanselier Gerhard SchRÖder (SPD) koerst af op vervroegde verkiezingen, te houden dit najaar. Dat is zijn antwoord op de verpletterende verkiezingsnederlaag van de sociaal-democraten bij regionale verkiezingen in Noordrijn-Westfalen, de grootste Duitse deelstaat.

Vlak nadat de nederlaag zich in de eerste peilingen aftekende, maakte SchRÖder in Berlijn bekend dat hij de bondspresident zal vragen de Bondsdag te ontbinden en vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Het mandaat van de regering liep in principe tot september 2006. De verkiezingsuitslag in Noordrijn-Westfalen werd zo de aftrap voor een nationale verkiezingsstrijd.

Met de nederlaag gaat de laatste roodgroene deelstaatregering verloren. Nationaal betekent de nederlaag ook dat de oppositie in de deelstatenkamer, de Bondsraad, oppermachtig wordt. Daaruit trok SchRÖder de conclusie dat hij een nieuw mandaat nodig heeft voor zijn poging de Duitse verzorgingsstaat te hervormen. De ,,bittere verkiezingsuitslag'' heeft steun voor de roodgroene regering in Berlijn ter discussie gesteld, zei SchRÖder. ,,Ik vind duidelijke steun van een meerderheid van de Duitsers absoluut noodzakelijk.''

De christen-democraten van de CDU en de Beierse zusterpartij CSU moeten formeel nog bepalen wie als hun kanselierskandidaat tegen SchRÖder in het strijdperk zal treden. Een kandidatuur van CDU-voorzitter Angela Merkel lijkt echter niets in de weg te staan.