Van Haeringen wint Gouden Penseel 2005

Annemarie van Haeringen heeft de Gouden Penseel 2005 gewonnen. Zij krijgt de prijs voor het mooist geïllustreerde Nederlandstalige kinderboek voor haar prentenboek Beer is op Vlinder.

Dit heeft de Stichting CPNB gisteren bekendgemaakt. De Zilveren Penselen zijn toegekend aan Thé Tjong-Khing voor Waar is de taart?, en aan Kitty Crowther voor Kleine Dood en het meisje. ,,Het jaar 2004 was een rijk jaar voor de beeldende kant van de in Nederland uitgegeven kinderboeken'', zei juryvoorzitter Margriet Chorus gisteren bij de prijsuitreiking in Utrecht.

Van Haeringen won al twee keer eerder een Gouden Penseel, voor Malmok (1999) en De Prinses met de lange haren (2000). Volgens de jury is ze een `dubbeltalent', goed in woord èn beeld. ,,De prachtige platen zijn van suggestieve breekbaarheid. Puur en eerlijk raken ze lezer in het hart'', meldt de jury over Beer is op Vlinder. ,,Het is poëzie in beeld, die de korte tekst veelzeggend omgeeft en verrijkt.''

In het bekroonde boek probeert een grote, wat onbeholpen beer zijn liefde te verklaren aan een vlinder, zo fragiel dat ze ,,zelfs geen schaduw'' heeft. Al zijn pogingen pakken averechts uit: zijn tekeningen vindt ze `geklieder'; de wals maakt haar aan het huilen en de bloemen die hij voor haar plukt, beroven haar van haar honing. Pas als Beer diep gefrustreerd alles verbrandt, wordt zijn liefde beantwoord. Uit het vuur stijgt rook op in de vorm van hartjes, die Vlinder – het ,,uitgeknipte stukje hemel'' – diep raken. Ze zegt: ,,O Beer, ik vond je altijd zo mooi. Alsof je van pure chocola bent!''

Het boek is ontstaan uit een opdracht van het Museum voor Communicatie, die Van Haeringen had gevraagd om de `communicatie van de zintuigen' te verbeelden. ,,Kinderen communiceren tegenwoordig veel met moderne middelen als gsm en chatten, maar de zintuigen blijven belangrijk,'' aldus Van Haeringen. In de trein dacht ze na over allerlei vormen van communicatie – van postduiven tot seinvlaggen – en zo kwam ze uit op rooksignalen: ,,Dat beeld van de hartjes uit de rook was er het eerst. Toen had ik ook meteen een clue, een plot. Ik houd niet van en-toen-en-toen-verhalen.''

Voor de personages dacht Van Haeringen eerst aan een olifant en een schildpad, maar, zegt ze: ,,Die kunnen niets met elkaar krijgen, dat voel je gewoon. Plotseling stonden de beer en de vlinder op papier. Tegengestelde persoonlijkheden voelen zich tot elkaar aangetrokken – al delen beer en vlinder nog een liefde voor de honing.''

Veel lof heeft de jury ook voor de Zilveren Penselen. Waar is de Taart? heet ,,nu al een klassieker'' en ,,een groot kijk-, zoek-, en leesavontuur''. Voor dit tekstloze boek kreeg Tjong-Khing in maart al de Woutertje Pieterse Prijs. Volgens de jury is ,,de overgang tussen leven en dood zelden zo poëtisch uitgebeeld'' als in Kleine Dood en het meisje van Kitty Crowther.

De drie Vlag & Wimpels werden toegekend aan Sieb Posthuma (Peter en de Wolf), Rotraut Susanne Berner (Al mijn later is met jou) en Wolf Erlbruch (Waarom jij er bent).