Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over de stichting Gestolen Kinderen die al vijf jaar werkt aan de professionalisering van de organisatie, maar daarvoor weinig steun krijgt. Verder aandacht voor nieuwe richtlijnen voor kunstmatige bevruchting. Ned.2, 18.25-19.05u.

Nova. Over de verkiezingscampagne van Desi Bouterse, een gesprek met nationaal coördinator terrorismebestrijding Tjibbe Joustra en racisme onder gevangenbewaarders. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Club van 100. Multimediaal programma waarin clubleden problemen in hun omgeving willen oplossen. Vanavond over de armoede in Nederland en het vinden van werk. Ned,3, 19.55-20.30u.

De mensen van het vluchtelingenwerk. Eerste deel van een vijfdelige serie over de vrijwilligers die zich in Barneveld voor de Stichting Vluchtelinenwerk inzetten. Wat beweegt hen en hoe gaan ze om met de emoties die dit werk met zich meebrengt. Ned.1, 22.35-23.05u.

Dokument: Opsluiten of opvoeden. Reportage over de rijksinrichting Den Engh waar 120 jongeren in de leeftijd van 12 tot 23 jaar gevangenzitten. Ze zijn veroordeeld voor zware misdrijven, verkrachtingen en berovingen. Directeur Arjan Jonker geeft zijn mening over opsluiten en heropvoeden. Ned.1, 23.05-23.50u.

MUZIEK

Het uur van de wolf: Rufus Wainwright. Portret van singer/songwriter Rufus Wainwright waarin aandacht voor de scheiding van zijn vader Loudon Wainwright III met zijn moeder, folkzangeres Kate McGarrigle, jeugd, homoseksualiteit en drugs. O.a. zangers Elton John en Sting becommentariëren zijn muziek. Ned.3, 21,00-22.00u.

Koningin Elisabethwedstrijd voor viool 2005. Eerste finale-avond van de twee finalisten, de Chinese Dan Zhu (concerto in D opus 23 van Tsjaikovski) en de Hongaar Anatal Szalai, met hetzelfde concert. Zij worden begeleid door het Nationaal Orkest van België. Canvas, 22.20-0.20u. en herhaling morgen, 10.00-12.00u.

Klassiek: Schubert - 9de symfonie. De 9de symfonie van Franz Schubert uitgevoerd door het Radio Kamerorkest o.l.v. Frans Brüggen. Ned.3, 23.50-0.50u.

AMUSEMENT

The sex inspectors. Eerste aflevering van een Britse serie met praktische tips voor een actiever seksleven. De experts Tracey Cox (columnist en lichaamstaaldeskundige) én Michael Alvear (columnist en programmamaker) geven de adviezen. Yorin, 21.00-21.50u.

De reünie. Zie tv-vooraf. Ned.1, 21.05-22.05u.

FILM

Lethal Weapon 4 (Richard Donner, 1998, VS). Vierde deel van reeks met Mel Gibson en Danny Glover als rechercheurs annex buddies. SBS6, 20.30-23.15u., onderbroken door Hart van Nederland.

Sliver (Philip Noyce, 1993, VS). Joe Eszterhas, scenarist van Basic Instinct, bewerkte een roman van Ira Levin voor thriller over voyeurisme, moord en erotiek in een flatgebouw. Suspense lijkt bijzaak in film vol gratuite hitsigheid, ondeugende spelletjes en zwart ondergoed. Veronica, 21.40-23.35u.

Chocolat (Claire Denis, 1988, Frankrijk). Zelfverzekerd, semi-autobiografisch speelfilmdebuut van voormalige assistente van Wim Wenders en latere regisseuse van o.a. Nénette et Boni biedt sensitief portret van het koloniale Kameroen van de jaren vijftig aan de hand van de delicate verstandhouding tussen een vereenzaamde kolonistenvrouw (Giulia Boschi) en haar zwarte bediende (Isaach de Bankolé). TV5, 22.25-0.15u.

Copycat (Jon Amiel, 1995, VS). Zoveelste thriller over de psyche van de seriemoordenaar. Inspecteur van politie Holly Hunter raadpleegt criminologe Sigourney Weaver bij opsporing van seriemoordenaar die historische voorgangers imiteert. BBC1, 0.15-2.15u.

RADIO

De avonden. Onder meer een bezoek aan het voormalige eilandje Schokland en een gesprek met hoboïste Nicoline Alt over een lastige passage uit het concert voor cello en orkest van Dvorák. Voorts biograaf Dick Walda over de onlangs overleden kunstschilder Willem van Genk (1927-2005) en een verslag van de bijeenkomst op 15 mei in Paradiso waarin Arnon Grunberg vragen uit het publiek beantwoordde. 747AM, 20.02-23.00u.

Casa luna. Gesprek met Bart-Jan Spruyt, directeur van de Edmund Burkestichting, over het congres afgelopen weekeinde met Amerikaanse politici en journalisten over de islam en toekomst van Europa. Radio 1, 0.04-0.45u.