`Steun' van buitenstaanders

Gezaghebbende buitenstaanders, ex-politici of buitenlandse politici, worden in Den Haag dezer dagen beschouwd als een belangrijke steun in de campagne voor een `ja' tegen de Europese Grondwet. De PvdA heeft ex-premier Kok, het CDA ex-premier Lubbers. De laatste liet gisteren zijn stem horen in het tv-programma Netwerk.

Maar wat blijkt? Lubbers vindt een `nee' ,,in alle eerlijkheid niet echt een drama''. En hij had het wel kunnen voorspellen. De mensen zijn immers niet gewend aan een referendum. De ,,meest waarschijnlijke uitslag'' is dan ook ,,een grote niet-opkomst''. Zelf zou hij over het totaalbeeld wel ja stemmen, maar niet-stemmen kan hij ook begrijpen. En: een `nee' schaadt Nederland, en dus ,,als deel daarvan'' ook het kabinet.

Al even enthousiast over de binnenlandse ja-campagne toont zich Lubbers' generatie- en partijgenoot Hans van den Broek, ex-minister van Buitenlandse Zaken en ex-Europees commissaris. Hij was het zeer eens, verzuchtte hij gisteren in het tv-programma Buitenhof, met het pleidooi voor de Grondwet van Joschka Fischer, de Duitse (en Groene) Duitse minister van Buitenlandse Zaken. Fischer voerde onder meer aan Nederland bij de kern van de Europese Unie hoort, en dat de Nederlandse liberale traditie nodig is als tegenwicht tegen meer centralistische grote landen. Een doorslaggevend argument om voor de Grondwet te stemmen volgens Fischer verder is dat de grondrechten erin worden vastgelegd, en West-Europa profiteert van de economische vooruitgang in Oost-Europa door de verdere Europese integratie. ,,Ik moet eerlijk zeggen dat het me wel spijt dat dit soort werkelijk in mijn ogen overtuigende en inspirerende verhalen, dat we die uit het buitenland hebben moeten halen'', reageerde Van den Broek.