SCHC mist hockeyhersens in play-offs

Debutant SCHC begon de halve finales van de hockeyplay-offs gisteren met een nederlaag (3-4) tegen Oranje Zwart. ,,Deze ploeg heeft nog twee jaar nodig om serieus mee te doen.''

Stampvoetend verliet hij gisteren het veld, de routinier wiens afscheid na negentien jaar hoofdklasse plotseling dichtbij is. In het voorbijgaan had Erik Jazet (33) nog een welgemeend advies voor de commissie tophockey van `zijn' SCHC. ,,Voor volgend seizoen een nieuwe keeper kopen'', gromde de oud-international voordat hij witheet de kleedkamer opzocht.

Dat lijkt geen overbodige luxe voor de club uit Bilthoven, want de debutant in de play-offs is na het weifelachtige optreden van reserve-doelman Oscar ter Weeme veroordeeld tot een achterhoedegevecht in de strijd met Oranje Zwart. Overmorgen al, in het tweede duel uit de best-of-three-reeks, kan de ploeg uit Eindhoven op eigen veld een finaleplaats veiligstellen. Ook het dartele Bloemendaal kan zichzelf overwerk besparen na de overwinning (2-3) van gisteren op titelverdediger Amsterdam.

Een play-offwedstrijd stelt hoge(re) eisen dan een potje in de reguliere competitie, zoveel werd gisteren maar weer eens duidelijk in Bilthoven. Zes strafcorners kreeg OZ-topscorer Troy Elder, vier trof de Australiër doel: 3-4. Waarmee de 27-jarige spits eens temeer bewees dat het hem ernst was, toen hij vorige maand de oproep van bondscoach Barry Dancer om voortijdig terug te keren naar Down Under naast zich neerlegde. ,,Troy is getergd en met getergde Australiërs weet je het wel'', grijnsde OZ-coach Roger van Gent na afloop.

Getergd is ook Elders landgenoot Jay Stacy, de verdediger die net als Jazet bezig is aan zijn laatste seizoen. Na vier mislukte pogingen met Orange Black hoopt de 35-jarige veteraan uit Melbourne zijn carrière in stijl af te sluiten. En dus het rampscenario van vorig jaar te voorkomen, toen de overbelaste ploeg (twee zaalhockeytoernooien, Europa Cup II én play-offs) tegen het einde van het seizoen als een luchtballon leegliep.

Van Gent beweert leergeld betaald te hebben, maar de afzwaaiende trainer-coach uit Boxtel zag tot zijn schrik hoe ,,een man of zes, zeven na rust niet thuis gaven, en dat was niet voor het eerst dit seizoen''. Het leidde niet alleen tot een onverwachte wederopstanding van de thuisploeg, die vorige maand nog met 3-2 had gewonnen van OZ, maar tevens tot de conclusie dat de strijd nog niet gestreden is. ,,Hockeyend doen we niet voor ze onder'', sprak aanvoerder Floris Evers met de van hem bekende bravoure na afloop van het duel tussen de nummers twee (OZ) en drie (SCHC) van de reguliere competitie.

Bijval kreeg hij van zijn kompaan op het middenveld, spelmaker Rob Derikx, wiens broer Geert-Jan volgend seizoen de vacature-Jazet gaat invullen. ,,We putten hoop uit de getoonde veerkracht uit de tweede helft, ook al geven we het uiteindelijk dan uit handen. Maar je kan veel van ons zeggen, maar niet dat we onvolwassen zijn. Anders hadden we die 0-3 nooit weggepoetst.''

Maar hoe verstandig was het van gangmakers Evers (22), Derikx (22) en hun collega-international Roderick Weusthof (23) om zich door het Algemeen Dagblad te laten verleiden tot een verkleedpartijtje? `De Drie Musketiers van SCHC' luidde zaterdag de provocerende aankondiging van het verhaal. Om zoveel jeugdige overmoed zal vermoedelijk niet alleen in Eindhoven zijn gegniffeld.

Ook Jazet zag de humor van `het geintje' van zijn ploeggenoten niet in. ,,Het zijn ook bluffertjes in de goede zin van het woord, dat wel. Ik heb het stuk niet gezien of gelezen, maar er uiteraard wel van gehoord. Het klonk als de kat op het spek binden.''

Maar dergelijke schoonheidsfoutjes passen in het leerproces van de club, die nog maar drie jaar geleden de stap maakte vanuit de overgangsklasse, zo weet de toekomstig trainer-coach van Bloemendaal (vrouwen). ,,Deze ploeg heeft nog twee jaar nodig om serieus mee te doen. Je zag het vandaag: we begonnen nerveus, niet gewend aan de druk en de spanning die zo'n wedstrijd met zich meebrengt. Te veel tikkies breed, te veel zekerheden inbouwen, en dat terwijl we zeker op eigen veld juist met durf en lef moeten spelen. Daar ligt onze kracht. Nu lieten we ons voor rust in de luren leggen door een ploeg die tactisch veel verder is dan wij.''

Maar nog niet gehaaid genoeg volgens Van Gent, die graag had gezien dat zijn ploeg ,,af en toe wat opportunistischer te werk zou gaan, om onze wil op te leggen''. Om het zelfbewustzijn van de selectie aan te scherpen, besloten hij en assistent Toon Siepman even het werk uit handen te geven. Na een week puzzelen mochten de spelers vrijdag uitleggen hoe tegenstander SCHC het best bestreden kon worden. Het resultaat van de kritische zelfstudie viel Van Gent niet eens tegen, erkende hij gisteren. ,,Ze hebben goed hun best gedaan.''

Dat deden zijn spelers gisteren ook, onder aanvoering van de onverstoorbare Stacy. Zij het slechts voor 35 minuten. Na rust voerde nonchalance de boventoon. ,,Wat willen we nou?'', had OZ-trainer Siepman zich reeds voorafgaand aan de wedstrijd afgevraagd, toen hij de voorbije maanden de revue liet passeren. Na afloop kon de strateeg uit Vught die vraag herhalen.

    • Mark Hoogstad