Rijksrecherche onderzoekt mishandeling

De rijksrecherche onderzoekt of de directeur van gevangenis De Noordsingel in Rotterdam en drie bewaarders zich schuldig hebben gemaakt aan ernstige mishandeling van een gedetineerde en meineed.

Eind april maakte de rechter-commissaris van de Rotterdamse rechtbank proces-verbaal van verdenking van meineed op tegen de gevangenisdirecteur en de bewaarders. Zij hadden in een rechtszaak tegen de gedetineerde, die een bewaarder had geslagen, tegenstrijdige verklaringen afgelegd over de wijze waarop deze gevangene daarna werd overmeesterd in de directeurskamer.

Deze verklaringen zijn strijdig met die van een vierde cipier, die de rechter-commissaris wel geloofwaardig acht. Deze cipier zag de gevangene de directeurskamer uitkomen en verklaarde onder ede: ,,Zijn gezicht zat helemaal onder het bloed. Het was helemaal rood en ik kon haast geen gezicht meer zien. Ik had het idee dat hij verrot was geslagen.'' Haar collega's trokken een kussensloop over het hoofd van de gevangene: ,,Die kleurde meteen rood.''

Op basis van het onderzoek van de rijksrecherche (codenaam `Catalpa') besluit het openbaar ministerie of de gevangenisdirecteur en de bewaarders worden vervolgd. ,,Meineed is in principe een zaak waarvoor wij vervolgen, of mensen nu voor de overheid werkzaam zijn of niet'', aldus persofficier H. Hanbeukens.

Het openbaar ministerie sluit niet uit dat ook over vervolging wegens mishandeling moet worden beslist. Hanbeukens: ,,Er is meer aan de hand dan een meinedige verklaring. Dat moet de rijksrecherche nu onderzoeken. Is er mishandeld in de gevangenis? WaaRÓm zijn er meinedige verklaringen afgelegd? Wiens idee was dat?''

Bij de rijksrecherche heeft de gevangene afgelopen woensdag onder meer verklaard zijn hoofd meermalen tegen de grond werd geslagen nadat hij al geboeid op de vloer lag. Ook beschrijft hij hoe hij daarna met het kussensloop over zijn hoofd naar een isoleercel werd gedragen. Zij hoofd werd daarbij volgens hem meermalen tegen voorwerpen gestoten, de gedetineerde vergeleek zijn houding met die van een stormram. De arts die hem later in zijn cel onderzocht, vroeg volgens de gevangene aan een bewaarder of deze gedetineerde soms was aangereden.

De gevangenisdirecteur en de bewaarders zijn nog aan het werk, aldus het ministerie van Justitie. Op basis van een eigen intern onderzoek wordt besloten of dit zo blijft.

    • Margriet Oostveen