Rechter steunt ABN Amro in Italië

De Nederlandse bank ABN Amro heeft een belangrijke overwinning behaald in de overnamestrijd om de Italiaanse bank Antonveneta. De rechtbank van Padua heeft zaterdag ingestemd met de eis van ABN Amro om de recente bestuurswisseling bij Antonveneta ongedaan te maken. Het nieuwe bestuur, dat op de aandeelhoudersvergadering eind april werd benoemd, was op de hand van ABN Amro's rivaal in de overnamestrijd, Banca Popolare di Lodi.

Volgens de rechter had Lodi buiten de regels om een pact gesloten met andere aandeelhouders om een gunstig gezind bestuur benoemd te krijgen. Een woordvoerder van ABN Amro verwacht dat er nu een speciale commissaris wordt benoemd die een nieuwe aandeelhoudersvergadering zal uitschrijven. ,,Het is niet waarschijnlijk dat het vorige bestuur opnieuw aantreedt.'' Dat bestuur steunde het bod dat ABN Amro eind maart op Antonveneta uitbracht.

De strijd om de regionale bank uit Padua sleept zich al bijna twee maanden voort. Na het bod van ABN Amro eind maart van 25 euro per aandeel – waarmee de bank in totaal op 7,2 miljard euro wordt gewaardeerd – begon Lodi met een tegenaanval. Die kleine Italiaanse bank wist met steun van de centrale bank in Rome snel een belang van bijna 30 procent op te bouwen. ABN Amro kreeg veel later toestemming om de 12,7 procent die zij al had tot boven de 20 procent uit te breiden. Ook deze kwestie heeft ABN Amro bij de rechter aangekaart. De rechtbank in Lazio had de zaak over die uitbreiding opgeschort tot er uitspraak zou zijn in de bestuurskwestie.

De rechtbank in Padua benoemde zaterdag al een bewindvoerder, maar die heeft volgens de woordvoerder van ABN Amro geen bevoegdheid een nieuwe aandeelhoudersvergadering bijeen te roepen.

Voor zo'n vergadering geldt een termijn van dertig dagen, en de bijeenkomst wordt dus op zijn vroegst eind juni verwacht.

[Vervolg ABN AMRO: pagina 11]

ABN AMRO

Ook strijd Spaanse bank BBVA

[vervolg van pagina 1]

Het overnamebod van ABN Amro op de aandelen Antonveneta sluit op 22 juni, zodat op een nieuwe aandeelhoudersvergadering waarschijnlijk bekend zal zijn welke bestaande aandeelhouders hun stukken bij ABN Amro hebben aangeboden.

Pas vorige week kwam ook Lodi met een tegenbod in contanten, dat met 24,47 euro per aandeel lager ligt dan dat van ABN Amro. In eerste instantie kwam Lodi met een bod waarvan de waarde onduidelijk was, omdat het was opgebouwd uit aandelen en obligaties. Binnen de financiële wereld bestaat twijfel of Lodi in staat is haar bod te financieren.

Lodi wilde vanochtend niet inhoudelijk reageren op de uitspraak van de rechter. ,,Wij weten nog niet of wij in hoger beroep gaan'', zegt een woordvoerster.

Lodi is nog onderwerp van onderzoek door de Italiaanse fiscale recherche. Die kijkt naar mogelijke fraude bij de aankoop van aandelen Antonveneta door Lodi.

In de strijd om een andere Italiaanse bank, Banca Nazionale del Lavoro (BNL), wist de Spaanse Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) zaterdag de meerderheid in het bestuur van BNL te bemachtigen. Ook die bank wordt dwarsgezeten in haar pogingen een Italiaanse bank over te nemen.

De Italiaanse centrale bank heeft in deze kwestie een reactie ontlokt van eurocommissaris Kroes (Mededinging). Kroes zegt in de Spaanse krant El País ,,zeer verbaasd'' te zijn dat de centrale bank van BBVA eist ten minste 50 procent van de aandelen in BNL te moeten verwerven om een bod te mogen uitbrengen. Dat is een hogere drempel dan normaal. ,,Ik zal geen enkele poging tolereren om ten onrechte zo'n [overname] te blokkeren'', zei Kroes.