Raikkonen wint tweede GP in Monaco

De Fin Kimi Raikkonen heeft gisteren de Grote Prijs van Monaco gewonnen. Hij behaalde zijn tweede zege op rij. In de WK-stand is hij nu tweede, op 22 punten van de Spanjaard Fernando Alonso, die vierde werd.

In de zesde Grand Prix van het seizoen ging Raikkonen (McLaren-Mercedes) van start tot finish aan de leiding. Voor de runner-up van 2003 was het de tweede overwinning op rij, na zijn zege in Spanje van twee weken geleden. Hij eindigde met 13,8 seconden voorsprong op de Duitser Nick Heidfeld en 18,4 seconden op de Australiër Mark Webber, beide in een BMW-Williams. Raikkonen had voor zijn laatste pitstop een marge van ruim een halve minuut uitgebouwd en kon de race probleemloos uitrijden.

De twee BMW-rijders gingen in de laatste zes ronden voorbij Fernando Alonso (Renault), die de laatste twintig ronden problemen had met zijn banden. Voor Alonso was het pas de eerste keer dit seizoen dat hij niet op het podium eindigde. Door de vierde plaats blijft hij wel stevig aan de leiding in het WK-klassement, al ziet hij met nog 13 races te gaan Raikkonen tot op 22 punten naderen. Volgende week al staat de zevende race van het seizoen op het programma, op de Nürburgring in Duitsland. ,,Ik geloof dat Kimi het kampioenschap kan winnen, al hebben we nog een hele weg af te leggen vooraleer we Fernando kunnen bijhalen,'' gelooft McLaren-teambaas Martin Whitmarsh.

Ook Raikkonens teamgenoot Juan Pablo Montoya raakt op dreef. Hij eindigde vijfde, ondanks een zestiende plaats bij de startopstelling. Daardoor staat McLaren nu tweede in de stand voor constructeurs met 51 punten, elf minder dan Renault.

Voor uittredend wereldkampioen Michael Schumacher, de afgelopen vijf jaar telkens de beste in Monaco, werd het opnieuw een teleurstellende race. Hij eindigde pas zevende, nadat hij de voorvleugel verloor door een botsing met David Coulthard. Die crash kwam tot stand nadat de Nederland Christijan Albers met zijn Minardi de weg blokkeerde na een spin. Albers eindigde veertiende en laatste, op vijf ronden van Raikkonen.

,,Alles wat verkeerd kon gaan, ging ook verkeerd,'' zei Schumacher na afloop. De zevenvoudige wereldkampioen heeft geen race meer gewonnen sinds oktober vorig jaar. Hij is nu al zeven Grands Prix zonder overwinning, zijn langste periode zonder zege sinds zijn overstap naar Ferrari in 1996.

Schumachers teamgenoot Rubens Barrichello werd achtste. Het was pas de eerste keer dit seizoen dat beide Ferrari's in de punten eindigden.