Nu groot offensief tegen rebellen in westen van Bagdad

Kort na een groot offensief tegen opstandelingen in het westen van Irak hebben Amerikaanse en Iraakse troepen gisteren een aanvalscampagne gelanceerd tegen rebellen in het westelijk deel van Bagdad. Volgens het Amerikaanse leger is dit offensief gericht tegen rebellen die de Abu Ghraibgevangenis verscheidene malen hebben aangevallen en die de weg van Bagdad naar de internationale luchthaven zeer onveilig maken. Aan het offensief zouden ongeveer 2.500 militairen deelnemen, waaronder zeven Iraakse bataljons. Inmiddels zouden 300 vermeende rebellen zijn gevangen genomen. Over doden was vanmiddag niets meegedeeld.

Het offensief in het westen van Irak, aan de grens met Syrië, werd vorige week van Amerikaanse zijde als een succes betiteld. Maar anonieme Amerikaanse deelnemers aan het offensief meldden dat de aanvallers de rebellen in feite voor zich uit hadden gejaagd.

Elders in Bagdad werd vanochtend een topfunctionaris van het ministerie van Nationale Veiligheid doodgeschoten toen hij op weg was naar zijn kantoor. Generaal-majoor Wael al-Rubaei en zijn chauffeur werden vanuit twee auto's onder vuur genomen door gewapende mannen. Rubaei was belast met de coördinatie van de oorlog tegen de rebellen. Gisteren werd in Bagdad al een topfunctionaris van het minister van Handel vermoord.

Vanmiddag viel een in eerste instantie onbepaald aantal doden en gewonden bij een bomaanslag vlakbij een drukbezocht restaurant in het noorden van Bagdad.

Bij een zelfmoordaanslag in de noordelijke stad Tuz Khurmatu, ten zuiden van Kirkuk, werden vanochtend vijf mensen gedood en 18 gewond. In Kirkuk werden twee Koerdische soldaten gedood bij een mortieraanval op hun kamp. Gisteren vonden in totaal drie Amerikaanse soldaten de dood bij twee afzonderlijke aanvallen in de eveneens noordelijke stad Mosul.

Drie Roemeense journalisten en hun Amerikaans-Iraakse gids die meer dan zeven weken geleden in Irak werden ontvoerd, zijn gisteren ongedeerd vrijgelaten. De Roemeense regering zegt dat er geen losgeld is betaald of andere concessies zijn gedaan. De Roemenen keerden vanochtend in hun land terug.