Nieuwe voorzitter D66: we zijn te redelijk, te bescheiden en te grijs

D66 is te redelijk, te bescheiden en te grijs. Dat zei de nieuwe voorzitter van D66, burgemeester Frank Dales van de gemeente Breukelen, na zijn verkiezing afgelopen zaterdag op het congres van zijn partij. D66 moet van Dales meer `pit' tonen en de agenda bepalen ,,zodat anderen op ons moeten reageren in plaats van wij op hen''.

Dales volgde de in april teruggetreden Alexander Pechtold op, die minister van Bestuurlijke Vernieuwing werd. Dales versloeg onder meer waarnemend voorzitter Jan Hoekema en het Amsterdamse D66-lid Ageeth Telleman. Er waren zes stemrondes nodig om de nieuwe voorzitter aan te wijzen.

In zijn eerste toespraak als voorzitter was Dales kritisch op zijn partij. ,,Het lukt ons nog steeds niet om de partij optimaal te organiseren'', zei hij. Hij riep de leden op ,,de tijd te gebruiken om, samen met de burgers, nieuwe oplossingen te bedenken voor problemen van nu''.

Op het congres werd de eind maart afgetreden minister Thom de Graaf tot erelid uitgeroepen. De Graaf was onder meer minister van Bestuurlijke Vernieuwing. Hij trad af nadat de Eerste Kamer een wetsvoorstel verwierp dat de in het regeerakkoord afgesproken invoering van een gekozen burgemeester mogelijk moest maken. Bovendien bleek in de coalitie geen steun voor het eveneens afgesproken nieuwe kiesstelsel. De Graaf is na Els Borst, Hans van Mierlo en Jan Terlouw, het vierde D66-lid dat de erefunctie krijgt.