Nederlandse twijfels aan Songfestival

De NOS weet nog niet zeker of Nederland ook na 2006 blijft deelnemen aan het Eurovisie Songfestival. De internationale finale is zaterdagavond gewonnen door Griekenland, met het lied My number one.

De Griekse inzending, gezongen door Helena Paparizou, was al bij voorbaat de favoriet van velen. Ook die van de Nederlandse zangeres Glennis Grace, wier My impossible dream twee avonden eerder in de halve finale bleef steken. My number one haalde 230 punten. Een traditionele ballade uit Malta en een op olievaten getrommeld nummer uit Roemenië werden tweede en derde.

Wegens onvrede over het Nederlandse resultaat heeft de NOS besloten dat de nationale finale volgend jaar zonder voorronden plaatsvindt. Paul de Leeuw is aangetrokken als adviseur en presentator. Over de vraag of Nederland ook daarna aan het Songfestival blijft meedoen, bestaat – voor het eerst in vijftig jaar – nog geen zekerheid. Nederland 2 trok zaterdag met de internationale finale slechts 1,24 miljoen kijkers, minder dan de helft van de 2,9 miljoen die vorig jaar keken – en zelfs net iets minder dan de herhaling van een theatershow van Brigitte Kaandorp op Nederland 3.

De Griekse zege, mede veroorzaakt door veel stemmen uit Oost-Europese landen, heeft voorlopig een eind gemaakt aan de groeiende kritiek op de Oost-Europese blokvorming in het stemgedrag. Wel paste het door de exotisch ogende Helena Paparizou gezongen My number one geheel in het etnopop-idioom, dat sinds de toetreding van het vroegere oostblok de internationale taal van het Songfestival is geworden. Fluiten, trommels, doedelzakken, opzwepend bedoelde volksdanspasjes en een mix aan slavische en Turkse invloeden lijken tegenwoordig de toon aan te geven.

De vier grote Eurovisie-landen Spanje, Groot Brittannië, Frankrijk en Duitsland, die wegens hun financiële bijdragen altijd rechtstreeks in de finale mogen staan, eindigden precies in deze volgorde op de laatste vier plaatsen.

Het gastland Oekraïne zag de organisatie van deze finale, in het sportpaleis in Kiev, als voorbode van aansluiting bij de EU. Voor het eerst in de Eurovisie-geschiedenis verscheen dan ook een staatshoofd op het podium om de winnares te feliciteren. De nieuwe president Viktor Joestsjenko gaf Helena Paparizou niet alleen een trofee, maar ook zes kussen op de wangen en een handkus.

Griekenland deed in 1974 voor het eerst mee aan het Songfestival en had nog niet eerder gewonnen. De finale vindt volgend jaar op 20 mei plaats in Athene, waar zaterdagavond op straat al feest werd gevierd. Nederland moet in 2006 opnieuw een finaleplaats veroveren in de halve finale. Datzelfde geldt voor Oekraïne, want het revolutielied dat dit jaar werd ingezonden, bleef met 30 punten in de onderste regionen steken.