Miljardenverlies bij Japans Mitsubishi

De Japanse autofabrikant Mitsubishi Motors heeft over het afgelopen boekjaar, dat eind maart eindigde, een verlies geleden van 475 miljard yen (3,5 miljard euro). Het voorgaande boekjaar maakte het bedrijf een verlies van 1,6 miljard euro.

Mitsubishi heeft er nog steeds last van dat het jarenlang gebreken aan zijn auto's verborgen hield, een praktijk die vijf jaar geleden aan het licht kwam. Sinsdien is het vertrouwen in het merk bij de consument teruggelopen, ondanks de vele reorganisaties die Mitsubishi Motors heeft doorgevoerd. Ook maakte het bedrijf veel kosten met terughaalacties.

Het verlies van het afgelopen jaar is vooral veroorzaakt door de teruglopende verkopen in Japan en de Verenigde Staten, de grootste markt voor auto's ter wereld. Bovendien kreeg het concern problemen met zijn financieringsdochter in de Verenigde Staten, waar de verkopen afgelopen jaar met 53 procent kelderden.

Ook kreeg Mitsubishi een conflict met de Duitse grootaandeelhouder DaimlerChrysler nadat vorig jaar september aan het licht was gekomen dat de vrachtwagendivisie Mitsubishi Fuso jarenlang defecten aan vrachtwagens geheim had gehouden. DaimlerChrysler eiste daarop compensatie voor het geleden koersverlies van Mitsubishi Motors. Begin dit jaar moest Mitsubishi daarom overeind worden gehouden door zusterbedrijven uit de Japanse Mitsubishi Groep die zo'n 4 miljard euro krediet verleenden.

De omzet van de Japanse autofabrikant bedroeg 2,1 biljoen yen (15 miljard euro), een vermindering van 16 procent vergeleken met het voorafgaande boekjaar.

In het lopende boekjaar verwacht Mitsubishi minder verlies te maken door een aantal nieuwe modellen. Mitsubishi zoekt daarnaast samenwerking met andere fabrikanten en gaat bijvoorbeeld een luxe terreinwagen maken voor het Franse Peugeot/Citroën.