Marion Jones vrijwel zeker naar Hengelo

De deelname van atlete Marion Jones aan de FBK Games in Hengelo lijkt zondag zo goed als zeker.

Nadat eerder toppers als Hicham El Guerrouj, Kenenisa Bekele en Allen Johnson werden gestrikt, lijkt de kans op deelname van de Amerikaanse sprintster Marion Jones aan de Fanny Blankers-Koen Games steeds groter te worden.

De organisatie in Hengelo zegt financieel rond te zijn met de atlete en heeft mondelinge toestemming van de internationale atletiekfederatie IAAF.

Met de deelname van Jones zou de FBK Games tegen het beleid ingaan van de koepelorganistie Euro Meetings, dat de drievoudig olympisch kampioene dit seizoen van Europese wedstrijden wil weren. Hoewel Jones nooit is betrapt op het gebruik van doping, wordt haar naam voortdurend in verband gebracht met de Amerikaanse Balco-affaire. Haar naam komt voor op de lijst atleten aan wie het Amerikaanse laboratorium de designdrug THG zou hebben verstrekt.

Hoe groot is de kans dat Marion Jones naar de FBK Games komt?

Ellen van Langen, atletencoördinator: ,,Inmiddels vrij groot. Er moeten gewoon nog een paar dingetjes worden afgerond. We hebben onder andere een schriftelijke toestemming van de IAAF nodig en ook de voorwaarden zoals die zijn besproken, moeten op papier worden gezet. Dan staat niets de komst van Jones in de weg.''

Hoe wordt de komst van Marion Jones gefinancierd?

,,In eerste instantie was besloten om haar niet uit te nodigen. Het budget van de FBK Games was gewoon op. We hadden gekozen voor El Guerrouj en Bekele en je kunt nu eenmaal niet iedereen uitnodigen die je wilt. Toen bleek dat de prijs voor Jones een stuk lager lag dan eerst werd gedacht. Directeur Fedde Zwanenburg heeft toen toch nog budget weten vrij te maken, zodat we toch konden onderhandelen. Ik weet niet hoe hij dat heeft klaargespeeld en of andere sponsors zijn geworven. In ieder geval lijkt het rond te komen.''

Het evenement in Hengelo is aangesloten bij Euro Meetings. In hoeverre komt die relatie onder druk met de uitnodiging van Marion Jones?

,,Het is vreemd dat Zwanenburg als organisator in de krant moest lezen hoe men daarover dacht. Dat hoort sowieso niet. Daarbij heeft de organisatie nooit iets gehoord van Euro Meetings. Het standpunt is volgens mij door enkele organisatoren van EM ingenomen, maar het is niet officieel. Ik verwacht zelf geen problemen als Jones daadwerkelijk komt.''