Luyendijk mist Indy

Het sprookje van de familie Luyendijk is wreed verstoord. De Braziliaanse autocoureur Felipe Giaffone reed gisteren een fractie sneller in de kwalificaties van de Indy 500 en verhinderde dat Arie Luyendijk junior volgende week zondag in de voetsporen kan treden van zijn beroemde vader, twee keer winnaar van de vermaarde autorace in Indianapolis.

Giaffone reed in de slotfase onverwacht snel. Hij reed een gemiddelde over vier ronden van 348,232 kilometer per uur. Arie junior had dat niet meer verwacht, zette in de allerlaatste minuut nog wel een keer aan, maar hij haalde de topsnelheid van Giaffone niet. En dus greep de Braziliaan de laatste van de 33 startbewijzen voor de vermaarde Indy 500.

Arie Luyendijk senior baalde, maar stelde zich gerust in de wetenschap dat zijn zoon voor het eerst in een Indy-wagen reed. ,,Hij heeft niet veel tijd gekregen op het circuit en als rookie is het dan heel moeilijk om je te kwalificeren.''

Van pole-position vertrekt op de Indianapolis Motor Speedway de Braziliaan Tony Kanaan, met zijn Dallara-Honda. Vorig jaar won hij de Indy Racing League. Het deelnemersveld bestaat uit 33 wagens.