Konono no. 1

Om zich hoorbaar te maken in de drukke straten van Kinshasa bouwde de Congolese groep Konono No. 1 primitieve versterkingsapparatuur. In de rauw inkleurende vervorming die dat oplevert ligt een flink deel van de charme van deze onontkoombare muziek. Verder zijn het vooral de drie likembes, kleine duimpiano's, die het geluid bepalen. Furieuze riffs en staccato tegenmelodieën striemen zwaar vervormd uit de speakers, over een extreem drukke, stuwende ritmische basis van, opnieuw, deels zelfgebouwde percussie-instrumenten. Het resultaat heeft meer van extreme, volumineuze rock, doorgetripte acid house of een andere onontgonnen vorm van elektronische muziek, dan van traditioneel Afrikaans.

De cd Congotronics klinkt al heftig genoeg. Maar de 65 minuten durende donderbui op Lubuaku is helemaal goed voor openvallende monden. Lubuaku is opgenomen bij het eerste Nederlandse concert in Groningen, op tournee met The Ex, toen de groep volkomen verreisd, verkleumd en vertraagd was aangekomen. Kennelijk als reactie op die ellende speelde de groep furieuzer en rauwer dan ooit, met briljante herrie als resultaat. Dit onttrekt zich aan bestaande categorieën en klinkt tegelijk futuristisch en oeroud. Dat de nummers op beide platen uitsneden lijken uit een en hetzelfde, eeuwig doorratelende stuk, mag bij zulke hypnotiserende en verslavende muziek geen bezwaar heten, integendeel.

Congotronics (Crammed Discs, distr. Coast To Coast) Lubuaku (Terp, distr. Walboomers). Optreden: 25/5 Tivoli De Helling Utrecht (met Tortoise)

    • Jacob Haagsma