Kamerleden zeggen Milli Görüs af

Honderden Turken waren gisteren in Hilversum om te praten over de Europese Grondwet. Maar Turkse Tweede-Kamerleden lieten het afweten.

Canan Uyar, voorzitter van de vrouwenfederatie van de Turkse moskeevereniging Milli Görüs is in paniek. Er zitten zeker 650 Turkse mannen, vrouwen en jongeren in de zaal in Hilversum. De bijeenkomst gaat over de positie van jonge moslims in Europa, maar op initiatief van de vrouwenfederatie is het eerste uur ingeruimd voor een discussie over de Europese Grondwet en het referendum daarover.

Van de circa 350.000 Turken in Nederland heeft inmiddels tweederde ook de Nederlandse nationaliteit. Maar geen enkel Tweede-Kamerlid van Turkse origine was gisteren bereid of in staat om naar Hilversum te komen. ,,We hadden Coskun Çörüz (CDA) en Fadime Özgü (VVD) gevraagd, maar die hadden het te druk'', zegt Uyar. ,,Woensdag kregen we eindelijk Nebahat Albayrak (PvdA) aan de lijn – tot die tijd was ze in Turkije – om ook van haar te vernemen dat ze niet kon. Vanmorgen belde Fatma Kaya-Koser (D66) af omdat ze een sterfgeval had in de familie. En van Nevin Özütok, vice-voorzitter van het dagelijks bestuur van GroenLinks, die in allerijl nog was gevraagd hebben we helemaal niets gehoord, terwijl ze had toegezegd hier vanmiddag te zullen spreken.'' Özütok zegt dat ze wel degelijk in Hilversum is geweest, ,,maar in een mail van de organisatie naar een verkeerd adres was verwezen.''

Milli Görüs had juist de politici van Turkse afkomst gevraagd omdat ,,nog niet iedereen van de eerste generatie Turken voldoende Nederlands spreekt'', zegt Uyar. De vrouwenfederatie van Milli Görüs is de enige organisatie van allochtonen die van de onafhankelijke referendumcommissie in Nederland subsidie heeft gekregen (33.000 euro) om campagne te voeren. ,,Inmiddels zijn alle 23 vrouwenafdelingen verspreid over Nederland bezocht, hebben we bijeenkomsten gehouden in Beverwijk en Mijdrecht en er volgen nog bijeenkomsten in ondermeer Amsterdam'', aldus de voorzitter van de Vrouwenafdeling.

Milli Görus, die ruim 45 moskeeën verspreid over Nederland heeft, wil dat op 1 juni zoveel mogelijk Nederlanders van Turkse origine naar de stembus gaan om vóór de Europese Grondwet te stemmen. De moskeevereniging vindt het van groot belang dat de vrijheid van godsdienst ook nog eens op Europees niveau wordt vastgelegd. ,,En dat allochtonen het recht hebben hun eigen cultuur te kunnen beleven'', houdt Murat Kurt, een geschiedenisleraar, zijn gehoor in Hilversum voor.

Aanvankelijk zitten de vouwen en meisjes op het balkon en de mannen en jongens beneden in de zaal – net als in een wat grotere moskee. Maar als blijkt dat er veel meer belangstelling is van vrouwen dan van mannen, moeten de vrouwen ook in de zaal – achter de mannen.

Rahime Gündüz (21) uit Heemskerk is helemaal in het zwart. ,,Ik vind vooral de nadruk op de gelijkheid van mannen en vrouwen in de Europese Grondwet belangrijk'', zegt ze. ,,En de aandacht voor huiselijk geweld. Ook in Nederland is dat strafbaar, maar het is belangrijk dat die boodschap ook vanuit Brussel nog eens wordt afgegeven.'' Dat is volgens haar in lijn met de islam, waarin ,,gelijkwaardigheid van man en vrouw wel degelijk is vastgelegd'', zegt ze.

Fevziye Sahin (16), een havo-leerlinge uit Beverwijk mag nog niet stemmen, maar ze is ,,al wel geïnteresseerd in Europa''. Sahin en Gündüz zeggen dat ze met hun ouders over de Europese grondwet en het belang van het referendum praten. ,,Mijn ouders snapten aanvankelijk niet waar de oproepkaart voor was bedoeld'', vertelt Gündüz, ,,maar gelukkig heb ik hen dat kunnen uitleggen.'' Uyar van de Vrouwenfederatie: ,,Die onwetendheid onder de Turken was de reden waarom we subsidie hebben aangevraagd bij de referendumcommissie. Op onze reis langs de vrouwenafdelingen merkten we dat vrijwel niemand wist wat er op 1 juni op het spel staat.''

    • Froukje Santing