Jeugdspelers schrikken het bedaarde golfwereldje op

De jeugd neemt bij golf geleidelijk de macht over. De finale van de hoofdklassecompetitie werd beslist door jongeren, die prof willen worden. Van golf je beroep maken, dat deed je vroeger niet

Bij de mannen namen de Sallandsche Golfclub en de Efteling het tegen elkaar op in de finale van de hoofdklassecompetitie. De samenstelling van beide teams is exemplarisch voor de veranderingen in de Nederlandse golfsport. De gemiddelde leeftijd van de zes spelers van Salland is achttien jaar, met de twee talentvolle broers Wouter (17) en Floris de Vries (15) als blikvangers. Bij de Efteling is Tristan Bierenbroodspot, de eerste single, de beste speler met de laagste handicap.

Zestien jaar is Bierenbroodspot en hij weet net als de broertjes De Vries één ding zeker: hij wordt golfer van beroep. ,,Ik ga binnenkort zo goed als zeker naar Arizona State University om een paar jaar collegegolf te spelen, daarna word ik professional.'' Zijn favoriete golfer en grote voorbeeld: Tiger Woods. ,,Ik ben niet origineel in mijn keuze, maar iedereen wil natuurlijk Tiger zijn.''

De hoofdklassecompetitie was tot voor enkele jaren een onderonsje tussen oude, gerenommeerde clubs als De Haagsche, Noordwijk en De Pan. Die tijd is voorbij. De Efteling, opgericht in 1994, is een voorbeeld van de vele jonge clubs die aan de weg timmeren. ,,De nieuwe clubs worden met het jaar sterker, omdat er wordt geïnvesteerd in topgolf'', zegt Jeroen Stevens van de Nederlandse Golf Federatie. ,Ze nemen het jeugdbeleid serieus, er wordt fanatiek getraind onder leiding van goede coaches. De resultaten daarvan zie je op een dag als vandaag.''

Wordt in de hoofdklasse topgolf gespeeld? ,,Ja, toch wel'', antwoordt Stevens aarzelend. ,,Bij de vrouwen is het niveau aan de lage kant, maar daar is de top ook minder breed. Bij de mannen is er zeker sprake van topgolf. Er lopen hier diverse potentiële Tourspelers rond.''

De nieuwere golfclubs zijn vaak ambitieus. Ze ontvangen jeugdspelers met open armen, in tegenstelling tot sommige oudere clubs die de rust op hun baan liever niet verstoord zien.

Het Nederlandse golfwereldje werd de afgelopen jaren een paar keer opgeschrikt door wat verdacht veel op transfers leek; spelers veranderden onverwacht van club. Geruchten over het ronselen en betalen van talentvolle golfers staken de kop op.

,,Zeker weten doe ik het niet, maar het lijkt mij onwaarschijnlijk dat er wordt betaald'', zegt Stevens. ,,Volgens mij kijken jonge golfers of een club een goed jeugdprogramma heeft, aantrekkelijke trainingsstages in het buitenland aanbiedt en of er leeftijdgenoten zijn. Als je in je eentje staat te oefenen, gaat de lol er snel van af.''

Als het om topgolf gaat, zullen volgens Stevens bepaalde oudere clubs de slag missen. ,,Hoewel je ziet dat veel gevestigde clubs meer aandacht aan de jeugd gaan besteden. Dat heeft voor een deel te maken met tegenvallende resultaten in de competitie. Als prestigieuze golfclub wil je toch blijven meedoen om de hoofdprijzen.''

Old golf meets new golf, dat vindt Henk Heyster, directeur van de Golf Federatie, het mooie van de competitie. ,,Je ziet dat beide kampen prima met elkaar om gaan en van elkaar leren. De oudere clubs zien dat het ook wat moderner kan, de nieuwere clubs zien dat sommige van de oude gewoontes en tradities in golf ook heel waardevol zijn.''

Golfend Nederland is niet bepaald uitgelopen voor het sluitstuk van de hoofdklasse. Terwijl de spelers na de eerste achttien holes aan de lunch zitten, bevolken familieleden van de finalisten en wat leden van de Brabantse Golfclub Toxandria het lommerrijke terras. Toxandria is een club van de oude stempel. De gemiddelde leeftijd van de leden is hoog, de club is besloten en er wordt in alle rust golf gespeeld op een prachtige bosbaan.

In het clubhuis hangt een foto van het bekendste lid, Rolf Muntz, met de beker van het Brits Amateurkampioenschap 1990 in zijn handen. Muntz werd vier jaar later professional. Vanzelfsprekend was dat allerminst. Van golf je beroep maken, dat deed je vroeger niet. Heyster zegt het niet met zo veel woorden, maar hij bedoelt het wel. Op de chiquere clubs studeerde je, golf deed je er bij. Fanatiek, zeker, maar vervolgens ging je geld verdienen bij een bank of je werd advocaat.

Bij de nieuwe clubs is professional worden geen schande, integendeel. Ouders stimuleren hun kinderen op jonge leeftijd voor golf te kiezen. Wim de Vries kijkt op Toxandria naar de verrichtingen van zijn zonen Floris en Wouter. Hij twijfelt niet over de toekomst van zijn zonen. ,,Ze willen op de Europese Tour spelen. Coaches in binnen- en buitenland hebben me verteld dat ze het talent hebben. Het zou prachtig zijn als het zou lukken.''

Met Salland verslaan de broertjes De Vries het team van de Efteling nipt: 10-8. Voor het eerst in de historie van de club is Salland landskampioen. Met de beker in zijn handen houdt Wouter de Vries een speech op het volle terras. De jeugdige captain van Salland draagt een keurige blauwe blazer maar geen das. Er wordt geen schande van gesproken. Dat was tien, twintig jaar geleden ondenkbaar. Golf is veranderd.

    • Gerard Louter