Interventie Chirac

De Franse president Jacques Chirac zal zich deze week opnieuw rechtstreeks tot de Franse kiezers wenden in een uiterste poging een meerderheid voor de Europese Grondwet te krijgen. Frankrijk houdt zondag een referendum.

Chirac heeft in deze campagne twee keer eerder een publieke interventie geplaatst, beide malen op televisie, en beide malen zonder veel succes. In de Franse peilingen heeft de tegenstem de afgelopen tien dagen weer de overhand. De jongste peiling onder 1.006 kiezers duidt op 48 procent `voor' en 52 procent `tegen'.

,,Er is nog niets beslist'', zei de Franse premier Jean-Pierre Raffarin gisteren in reactie op deze cijfers. ,,In de laatste dagen zullen de meesten de ernst onderkennen van wat er op het spel staat. De ernstige gevolgen van een `nee' voor Europa en voor Franrkijk zijn tot dusver onderschat.''