Geen hackerscongres om `orde en veiligheid'

Burgemeester J.van Homelen van Boxtel wil geen vergunning afgeven voor de vierde editie van het internationale hackercongres `What The Hack'. Van Homelen schrijft in een brief van 4 mei dat er ,,ernstige vrees'' bestaat dat door het evenement de openbare orde en veiligheid in gevaar komen. De organisatie van het openlucht hackerscongres stapt naar de rechter.

'What the Hack', dat eind juli zal plaatsvinden op Landgoed Velder in Liempde (gemeente Boxtel), is nadrukkelijk geen congres voor criminele hackers. Op het vierdaagse congres zullen presentaties en discussies gehouden worden over onder meer goedkope draadloze netwerken in ontwikkelingslanden, Europese software-patenten en de onveiligheid van biometrische identificatie. ,,Het is niet de bedoeling dat bezoekers massaal illegale muziek gaan downloaden of gaan inbreken bij het Pentagon'', zegt organisator Rop Gonggrijp. ,,Dat is op de vorige hackersbijeenkomsten ook niet gebeurd en daar was altijd veel politie aanwezig.''

Ook woordvoerder W. van Pelt van Landgoed Velder zegt ,,doodongelukkig'' te zijn met de situatie. ,,Wij zien niet in wat er mis is met dit evenement.'' De gemeente was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

    • Marie-José Klaver