Euro op laagste punt in zeven maanden

De euro heeft tegenover de dollar zijn laagste punt sinds zeven maanden bereikt. Economen en analisten schrijven de aanhoudende daling van de euro toe aan de onzekerheid rond het verdrag voor de Europese Grondwet en de politieke toestand in Duitsland. Maar valutahandelaren leggen de nadruk juist niet op daling van de euro, maar op de stijging van de dollar.

Vanmorgen stond in Londen de euro op 1,254 dollar nadat die vrijdag 0,7 procent was gedaald tot 1,255 dollar, het laagste niveau sinds oktober vorig jaar. Nog niet zo lang geleden voorspelden analisten dat de euro almaar verder zou stijgen. Sommigen geloofden zelfs dat de euro snel naar 1,40 dollar zou klimmen.

Maar in Europa is de politieke toestand veranderd. Sinds gisteren is in Duitsland de regerende SPD na 39 jaar de macht in de deelstaat Noordrijn-Westfalen kwijt en dit najaar zullen hoogstwaarschijnlijk nieuwe verkiezingen voor de Bondsdag worden gehouden, nu de Duitse bondskanselier daartoe heeft besloten. Daarnaast speelt de groeiende onzekerheid over het lot van het verdrag voor de Europese Grondwet de euro parten. Het aantal nee-stemmers in opiniepeilingen in Frankrijk en Nederland, die op respectievelijk 29 mei en 1 juni hun referendum over het verdrag houden, overvleugelt ruimschoots het aantal ja-stemmers.

De beurzen van Europa, Frankfurt voorop, reageerden vanmorgen verheugd op mogelijk nieuwe parlementsverkiezingen in Duitsland.

Verder zouden hedge fondsen en andere speculanten dollars lenen om activa in andere valuta te kopen, aangezien de stijgende dollarrente het aanhouden van activa in dollars te duur zou maken.

Een goedkopere euro is overigens goed voor de export naar dollargebieden en maakt de import uit dollargebieden duurder. Daarbij gaat het onder meer om olie, waarvan de prijs in dollars wordt genoteerd. Maar niet alleen de euro daalt in waarde, ook de prijs van olie. Op de termijnmarkten in Londen en New York gaat de prijs richting 45 dollar per vat ruwe olie, nadat die lang boven de 50 dollar had gezweefd.