Een heel erge reünie

Hoe is het om twintig jaar later je oude klasgenoten van de middelbare school terug te zien? Wat is er van hen geworden, wie was op wie verliefd, zijn de dromen en ambities uitgekomen? KRO's nieuwe tv-programma De Reünie probeert antwoorden op deze vragen te achterhalen. Maar na het zien van de vijftig minuten durende eerste aflevering blijft vooral een gevoel achter dat de klas elkaar niets of nauwelijks iets te vertellen heeft.

Wel zien en horen we Rob Kamphues. De presentator haalt anekdotes op over de horeca- en bakkersklas van de Scholengemeenschap voor Lager Beroepsonderwijs in Goes. Begin jaren tachtig waren dat twintig jongens en drie meisjes. De oud-leerlingen zitten wat onwennig in een nagebouwd schoollokaal in de studio. Kamphues grapt, lacht en loopt druk heen en weer. ,,Er is iets gebeurd op deze school, waar iederéén het over heeft'', zegt hij spannend. Weten ze het nog? De leerlingen van de school in Goes? Ja, zeker. Ze slaken een kreet van herkenning. De vraag kan maar op één gebeurtenis doelen. Ze kijken elkaar aan wie het mag zeggen. En dan: Jeffrey kreeg ooit een warme ovenwant in zijn gezicht! Door Albert. Die zei er nog `alsjeblieft!' bij.

Daarna staan in de aflevering Albert en Jeffrey centraal. We zien ze in een reportage in de Ardennen. Het beeld van de twee zwijgzame mannen in de natuur verraadt dat er tussen hen iets ingrijpends is voorgevallen. Kamphues gooit daar nog een schepje bovenop: ,,Jullie moeten samenwerken om de weg terug te vinden.'' We zien de twee daarna in de weer met hout en touwen om een vlot te maken. Maar voor de oversteek, haalt Albert de pijnlijke herinnering op: ,,Ik werd door jou altijd in de hoek gestampt.'' Jeffrey: ,,Je moet met een voorbeeld komen.'' Tien minuten later weet de kijker meer. Jeffrey noemde Albert homo en duwde Albert ooit een warme overwant in Jeffrey's gezicht.

Dan zien we een shot van Kamphues die zijn hand tegen zijn mond slaat. Tegen de kijker: ,,Oh, wat hebben we ons op de hals gehaald?'' Terug in de studio zegt hij: ,,Heftig, hè.'' Ja, heftig, zegt de klas terug. Kamphues vindt het zo belangrijk dat hij er nog even bij stil blijft staan. ,,Raar, hè. We komen allemaal bij elkaar om te lachen en dan blijkt dat dit in je klas heeft gezeten.'' De klas: ,,Ja, niet gedacht dat het zo erg zou zijn.''

De reünie, KRO, Ned.1, 21.05-22.05u.

    • Malika El Ayadi