De Palingsound

,,Het begrip Palingsound is ontstaan toen de manager van The Cats regelmatig naar Hilversum ging met paling voor de diskjockeys. Op een gegeven ogenblik verzon Joost den Draayer het woord Palingsound, als verzamelnaam voor de Volendamse popmuziek. De paling zit hier in de genen van de mensen. In Volendam is iedereen vroeger groot geworden van de ondermaatse paling. Gerookt en gestoofd en gekookt. Er was toen nog een grote vissersvloot en als een visserman een klusje had, gaf hij in ruil de ondermaatse aal aan de schilder of de timmerman.''

Palingroker en muziekliefhebber Jan Smit (geen naaste familie van de zanger met dezelfde naam) is de initiatiefnemer van het Palingsound Museum dat vorige week in Volendam werd geopend. De geschiedenis van de Volendamse popmuziek, van fanfarekorpsen en kerkkoren tot The Cats en BZN, is daar in kaart gebracht met foto's, stambomen, muziekinstrumenten, plaathoezen en onderscheidingen. De permanente tentoonstelling is dagelijks te bezichtigen boven palingrokerij Smit & Bokkum, pittoresk gelegen aan het Markermeer.

,,Oorspronkelijk komt de paling van heel ver, uit de Saragossazee in het Caraïbisch gebied. Omdat die paling in ons bloed zit, zijn er Caraïbische invloeden in de Volendamse muziek doorgedrongen. Het belangrijkste kenmerk van de Palingsound is de samenzang, zoals The Cats die lieten horen. Bijna iedereen hier heeft in een koor gezeten. Meester Mühren, de vader van Cats-bassist Arnold Mühren, leidde vroeger een jongenskoor. In de kerk werd toen nog door iedereen meegezongen. Nu doen alleen de oudjes dat nog. Theo van Scherpenseel, beter bekend als de zanger Specs Hildebrand, heeft volgens mij de kern geraakt door te stellen dat de Palingsound een kruising is tussen Amerikaanse soul en katholieke koormuziek.

,,Door de successen van The Cats werden veel jongeren aangezet om zelf een bandje te beginnen. Zingen konden ze allemaal, ook al hadden ze nog nooit een instrument bespeeld. Toen kreeg je groepen als Left Side, Maddog, The Fools en Jen Rog. BZN was in het begin een ruige rockband, voordat Annie Schilder en later Carola Smit erbij kwamen. Het succes van Jan Smit heeft alles met BZN te maken, nadat ze hem als jochie mee lieten zingen op hun Symphonic Night en ze de hit Ik zing dit lied voor jou alleen voor hem schreven. Zo loopt er een rode draad door alle Volendamse popmuziek.

,,Ik vond al jaren dat er een museum moest komen, omdat dit dorp zo veel gepresteerd heeft op muzikaal gebied. We wilden toeristen laten zien hoe het allemaal ontstaan is. Dat moest boven de palingrokerij, vond ik. Met de visstand in het Markermeer is het droevig gesteld. De onvolgroeide glasaaltjes worden al in Portugal gevangen en voor veel geld verhandeld om ze elders op te kweken. Die kweekpaling is bij lange na niet zo lekker als de IJsselmeerpaling die ik hier rook, als er voldoende aanvoer is. Met de Palingsound gaat het dezelfde kant op, nu zelfs BZN door het downloaden en thuisbranden van cd's nog maar een fractie verkoopt van vroeger. Alleen Jan Smit heeft dankzij het Duitse succes nog een mooie carrière voor zich. In het Palingsound Museum hebben we dat gesymboliseerd door hem uit de foto te laten stappen.''

Palingsound Museum: Slobbeland 19 Volendam.

    • Jan Vollaard