De Graafschap wacht zware opdracht in nacompetitie

De felicitatie van vader aan zoon Kruys was wel op haar plaats. ,,Rick, gefeliciteerd. Klasse'', sprak de trainer van De Graafschap telefonisch tot de middenvelder van FC Utrecht. Door de winst van FC Utrecht bij Den Bosch plaatste De Graafschap zich op basis van een beter doelsaldo voor de nacompetitie.

Dat het tegen Vitesse op eigen kracht niet lukte, zal het zelfvertrouwen geen goed hebben gedaan. Tot tien minuten voor tijd leidde De Graafschap (doelpunt Joval), in de slotfase profiteerde Vitesse via invaller Benson en topscorer Amoah van fouten in de Doetinchemse verdediging (1-2).

Zo begint De Graafschap aan de nacompetitie in de wetenschap dat het uit de laatste elf competitiewedstrijden één punt heeft behaald; de slechtste serie in de historie van de Doetinchemse club. Toch denkt trainer Kruys dat zijn ploeg met ,,veel moraal'' de serie van zes extra wedstrijden ingaat. Hij baseert dit op het bij vlagen ,,behoorlijke niveau'' en op het feit dat er woensdag tegen FC Zwolle een beroep kan worden gedaan op vijf spelers die gisteren ontbraken.

Het optische overwicht van De Graafschap in de eerste helft was het gevolg van de tamme tegenstand. ,,Dramatisch'', luidde het oordeel van Vitesse-trainer Sturing. Na rust creëerde Vitesse wel een overwicht, met name in de laatste twintig minuten toen De Graafschap een spits offerde voor een verdediger. ,,Sommige jongens liepen echt op hun tandvlees, die hadden moeite het negentig minuten vol te houden'', verdedigde Kruys de tactiek. Noodgedwongen moest hij een beroep doen op speler Duits, die hij een maand geleden na een conflict had teruggezet naar het tweede en al had afgeschreven. Roelofsen, normaal gesproken geen basisspeler, was als leider van de defensie nota bene de beste speler bij de thuisploeg.

De personele nood staat haaks op de grootte van de selectie. Die werd in de winterstop onder supervisie van de alweer vertrokken adviseur Beenhakker met zes spelers uitgebreid, maar ontbeert nog altijd kwaliteit. Achteraf gezien had de club het geld beter kunnen gebruiken om een vordering van 900.000 euro van de belastingdienst te voldoen. Een faillissement is afgewend, maar de financiële nood is inmiddels zo hoog dat het publiek, in tegenstelling tot vorig jaar, tijdens de nacompetitie gewoon entree moet betalen.

De ploegen in de poule van De Graafschap (Sparta, Helmond Sport en FC Zwolle) zijn volgens trainer Kruys aan elkaar gewaagd. ,,Het zal op mentaliteit aankomen.'' Algemeen directeur Berger, een maand geleden aangetreden, is sceptisch. ,,Ik heb weinig aanknopingspunten gezien om de nacompetitie met veel vertrouwen te kunnen ingaan. Dat zullen sommige mensen me wel kwalijk nemen, maar ik bekijk de zaak zonder emotionele binding. Hier is de laatste jaren te veel onder stress en emotioneel gehandeld.''

Berger zal de duels tegen FC Zwolle niet zo afstandelijk bekijken. Bij die ploeg speelt zijn zoon Ruud. Interessant detail; zoon Rick Kruys was dit seizoen in het duel FC Utrecht-De Graafschap matchwinnaar. Vader Gert Kruys: ,,Het zal toch niet zo zijn dat ook die zoon van Berger er tegen ons één inschiet?''

De Graafschap

1

Vitesse

2

Ruststand 1-0. 33. Loval 1-0, 84. Benson 1-1, 89. Amoah 2-1. Sch: Jol. Tsch: 11.000. Gele kaart: Molhoek (RKC).

    • Martin Steenbeeke