Coach Adriaanse twee keer geëerd, 29 treffers Kuijt

Voetbaltrainer Co Adriaanse is gisteren bij zijn afscheid van AZ door voorzitter Dirk Scheringa tot lid van verdienste benoemd en hij ontving een zilveren penning van verdienste uit handen van de Alkmaarse burgemeester Van Rossen.

Adriaanse bereikte met AZ de halve finale van het UEFA-Cuptoernooi en was lange tijd kansrijk voor de landstitel. De laatste maanden verspeelde AZ veel punten, tot groot ongenoegen van Adriaanse. Hij was gisteren na de 3-1 thuisnederlaag tegen degradatiekandidaat RBC tijdens de huldiging dan ook niet in een juichstemming. Nadat hij door de spelers op de schouders was genomen, bedankte hij de toeschouwers. ,,Ik wens jullie de komende jaren veel kijkplezier toe.'' Ook op zijn laatste persconferentie hield hij het kort. ,,De cirkel is wat mij betreft rond. Ik begon bij AZ met een zege op RBC, nu stop ik na een nederlaag tegen diezelfde ploeg. Het is echt mooi geweest nu'', zei Adriaanse die zei te weten naar welke buitenlandse club hij vertrekt maar wacht met de bekendmaking. Feyenoorder Dirk Kuijt werd topscorer van de eredivisie met 29 competitiedoelpunten. Hij maakte gisteren drie treffers tegen ADO Den Haag, dat het slotduel met 6-3 verloor. Zijn ploeggenoot Salomon Kalou, die één keer scoorde, werd tweede op de topscorerslijst met twintig treffers. De harde supporterskern van Feyenoord kwam een kwartier na aanvang het stadion binnen, uit protest tegen het gevoerde beleid en de tegenvallende prestaties. Het stadion hing vol met spandoeken. Vandaag is er topoverleg bij Feyenoord, met een directievergadering én een supportersavond. Bij Ajax-FC Groningen (2-1) nam middenvelder Rafael van der Vaart met een doelpunt en een assist afscheid van het Amsterdamse publiek. Hij verhuist waarschijnlijk naar Hamburger SV.