Bosch prolongeert judotitel, sensationele zege Willeboordse

Edith Bosch (-70 kg) en Elisabeth Willeboordse (-63 kg) hebben zaterdag de Europese judotitel veroverd. De rol van gedoodverfde favoriete viel regerend Europees kampioene Bosch zwaar. ,,Stijf van de spanning'' begon Bosch, die in de finale de Italiaanse Ylenia Scapin met miniem verschil (koka) de baas was, aan het toernooi. ,,Ik begon deze EK slecht. Het behalen van een Europese titel is oké, vasthouden moeilijker. Ik heb mezelf vooraf druk opgelegd door te zeggen dat alles minder dan goud niet goed genoeg was'', zei Bosch na het behalen van haar tweede Europese titel.

Willeboordse zorgde voor een sensatie met haar zege op de winnares van zilver in op de Spelen van Athene, de Oostenrijkse Claudia Heill. ,,Ik heb gelukkig eindelijk laten zien dat ik het wel kan. Ik kan het nog niet geloven. Het Wilhelmus is nog nooit voor mij gespeeld'', zei Willeboordse, die haar tranen de vrije loop liet na haar eerste Europese titel. Ook Claudia Zwiers (-78 kg) moest huilen, maar dat had een negatieve reden. Zwiers moest in de halve finale opgeven met een zeer pijnlijke elleboogblessure, maar streed nog wel (vergeefs) om brons.