BBC doet vandaag even geen nieuws

De vaste luisteraar van BBC-radio kreeg vanmorgen geen reportage over de Duitse deelstaatverkiezingen te horen. Evenmin werd het laatste nieuws uit het Midden-Oosten of Afrika gemeld door de correspondent ter plekke. In plaats daarvan werd hij opgescheept met niet-actuele reportages en muziek. Auntie Beeb, (`Tante Bieb'), zoals de BBC in de volksmond heet, is vandaag in staking. Radiozenders, tv-kanalen en de website van de BBC zijn ernstig onthand.

De 24-uursstaking bij de Britse omroep is een protest tegen een voorgenomen ontslag van 3.780 werknemers. Aan de staking doen ongeveer elfduizend van de 27.000 BBC-werknemers mee. Voor volgende week dinsdag en woensdag is een staking van 48 uur voorzien.

Door de staking zijn vandaag met name veel live- en nieuwsprogramma's op radio en televisie geschrapt of ingekort. Het ontbijtprogramma op tv-zender BBC1 werd wel uitgezonden, maar had slechts één presentator en een beperkt nieuwsaanbod. Het belangrijkste programma van Radio 4, Today, werd vanmorgen vervangen door een quiz-programma. De nieuwsbulletins op radio en tv zullen naar verwachting wel uitgezonden worden, maar korter duren dan normaal. De nieuwsvoorziening op de site van de BBC is marginaal te noemen.

De Britse vakbond Bectu, voor werknemers in de sectoren media, cultuur en entertainment, hoopt dat de ,,schermen op zwart'' gaan. De kans hierop is volgens de BBC niet groot. ,,Door digitale techniek'', zo legt de omroep uit, ,,zijn steeds minder mensen nodig om programma's uit te zenden.''

Programma's die al zijn opgenomen, zoals tv-series en spelletjes, zullen waarschijnlijk gewoon te zien zijn. De BBC verwacht ook dat het tv-verslag van de Chelsea Flower Show 2005 vanavond door zal gaan, onbekend is of het de volle twee uur zal duren.