Basso in Giro kansloos na inzinking

Door een spectaculaire inzinking in het weekend zijn de kansen op de eindzege in de Ronde van Italië voor Ivan Basso verkeken. De Italiaanse kopman van CSC verloor zaterdag de leiderstrui aan Paolo Savoldelli.

Basso, die dit jaar mikte op de dubbel (Ronde van Italië en Tour de France), bereikte gisteren in de laatste groep op ruime afstand de streep in Livigno. De beklimming van de beruchte Stelvio – voor het eerst sinds 1994 weer in het parkoers van de Giro opgenomen – was hem opgebroken. Na 48 haarspeldbochten was Basso zestien minuten na landgenoot Savoldelli bovengekomen. Op de streep in Livigno was het verschil met ritwinnaar Ivan Parra meer dan 42 minuten. Basso duikelde naar de 39ste plaats.

Basso wist dat hem zaterdag een loodzware opgave wachtte. Hij had last van maagpijn en kon nauwelijks voedsel tot zich nemen. Hij zat alle 218 kilometers zwaar te lijden in het zadel, maar weigerde op te geven. Basso hield de schade beperkt tot een minuut en acht seconden op Savoldelli. Maar de volgende dag was hij nog veel slechter. Al in de eerste klimmeters verloor hij het contact met zijn grote concurrenten Savoldelli, Simoni en verrassend genoeg ook Di Luca. De leider in de ProTour, winnaar van de Amstel Goldrace en Waalse Pijl dit voorjaar, werd vooraf niet geschikt geacht voor het hooggebergte maar doet vooralsnog als nummer twee in het algemeen klassement mee om de eindzege.

Normaal gesproken is Simoni de enig ander overgebleven concurrent van Savoldelli die in 2002 de Giro won, maar zijn carrière raakte daarna bij Telekom en T-Mobile door blessures in het slop. Bij Discovery Channel dat hem afgelopen winter overnam heeft hij zich de klimstijl van Lance Armstrong aangemeten.

Om de ritzeges deed Savoldelli in de Dolomietenritten niet mee. Beide etappes werden gewonnen door de Colombiaan Ivan Parra, wiens broer Fabio in de jaren tachtig twee ritten won in de Tour.

Achter Parra leverden Di Luca en Simoni zondag nog een boeiend gevecht om seconden, met Savoldelli in de slachtofferrol. ,,Ik voelde kramp opkomen'', vertelde de leider die een kleine halve minuut verloor. Di Luca naderde in het klassement tot op 25 seconden, Simoni volgt op 1.48. In de Giro, die zonder de Nederlanders Thorwald Veneberg, Steven de Jongh en Aart Vierhouten verder ging, is nog niets beslist. De etappe van vandaag werd als gevolg van de sneeuw met vijftig kilometer (inclusief een col) ingekort.

Een ploeggenoot van Savoldelli, Jaroslav Popovitsj, heeft gisteren de Ronde van Catalonië gewonnen. De zevende en laatste etappe van de Spaanse rittenkoers, die ook voor de ProTour telt, leverde in Barcelona een sprintzege op voor de Noor Thor Hushovd. Zaterdag was de ritzege voor de Fransman Anthony Charteau. Dit jaar kwam Popovitsj nog maar weinig in actie. Hij wordt klaargestoomd voor de Tour die hij, volgens zijn ploegleider Johan Bruyneel, binnen enkele jaren kan winnen.