Arsenal wint FA Cup na strafschoppenreeks

Arsenal is zaterdag voor de tiende keer Engels bekerwinnaar geworden. Na een strafschoppenserie won de Londense club de finale van de FA Cup van Manchester United.

Voor beide ploegen was de FA Cup de laatste kans op een trofee voor dit seizoen. United domineerde de wedstrijd, maar kwam niet tot scoren. Arsenal mikte in 120 minuten welgeteld één schot tussen de palen, een vrije trap van de ingevallen Robin van Persie.

Door het doelpuntenloos gelijkspel werd de finale voor het eerst sinds het schrappen van de replay in 1993 vanaf de strafschopstip beslist. United-middenvelder Paul Scholes zag als enige zijn inzet gestopt door de Duitse doelman Jens Lehmann. Arsenal won de strafschoppenreeks met 5-4, onder meer door een benutte penalty van oud-Feyenoorder Van Persie.

Na de wedstrijd werd bekend dat schaduwspits Dennis Bergkamp nog een jaar actief blijft bij de Londense club. De 36-jarige Nederlander trok in 1995 naar Arsenal na twee seizoenen bij Internazionale. In tien seizoenen speelde de voormalige Ajacied 287 wedstrijden en scoorde hij 85 doelpunten voor The Gunners.

In Schotland kende de competitie een dramatische ontknoping. Lijstaanvoerder Celtic stevende op de titel af met een 1-0 voorsprong bij Motherwell. In de laatste twee minuten scoorde de thuisclub tweemaal en zo gaf Celtic de titel uit handen. Aartsrivaal Glasgow Rangers, met de Nederlanders Fernando Ricksen en Ronald Waterreus in de basis, won met 1-0 bij Hibernian en won alsnog de titel met één punt voorsprong op Celtic.

Benfica veroverde de Portugese landstitel na een 1-1 gelijkspel bij Boavista. Omdat ook FC Porto gelijkspeelde en Sporting Portugal thuis verloor, is Benfica voor het eerst sinds elf jaar landskampioen.

Fenerhahçe is net als vorig jaar kampioen van Turkije. In een rechtstreeks duel met de laatst overgebleven concurrent, Galatasaray, behaalde Fenerbahçe de titel dankzij een 1-0 zege. De wedstrijd betekende ook het afscheid van de Nederlander Pierre van Hooijdonk, die na twee seizoenen in Turkije terugkeert naar NAC. De lange tijd geblesseerde Van Hooijdonk speelde dit seizoen 19 wedstrijden waarin hij acht keer scoorde. Het vorige seizoen was hij goed voor 24 goals.