Armlastig FC Den Bosch weer terug bij af

Niets bleef FC Den Bosch gisteren bespaard. Een grensrechter die door een ambitieuze politiehond in zijn broek werd gebeten verstoorde de concentratie. Een teleurgestelde supporter die het veld op rende was ook al geen reclame voor de voetbalclub. En dan nog de frustratie achteraf dat een punt tegen FC Utrecht genoeg was geweest om degradatie te ontlopen. Maar die mogelijkheid werd niet benut en daarom speelt FC Den Bosch volgend seizoen weer in de eerste divisie.

Het lelijke eendje van de hoogste afdeling solliciteerde eigenlijk al het hele seizoen naar degradatie. Maar na het ontslag van trainer Henk Wisman als gevolg van veertien nederlagen gloorde er weer wat hoop in De Vliert. In elf duels werden onder Jan van Grinsven tien punten veroverd, mede door overwinningen op Feyenoord en FC Twente. Maar op het moment suprême kon FC Den Bosch die opgaande lijn niet doortrekken. Volgens Van Grinsven waren zijn spelers gistermiddag zo gespannen dat ze vergaten de strijd aan te gaan met FC Utrecht. Daardoor kwam de ploeg uit de Domstad, die speelde met Rick Kruys (zoon van De Graafschap-trainer Gert Kruys) in de eerste helft vrij eenvoudig op een 2-0 voorsprong.

Dit gebeurde door doelpunten van Dave van den Bergh en Paul Verhaegh, die de bal in eigen doel schoot. Pas in de tweede helft wierp FC Den Bosch alle schroom van zich af, maar het gebrek aan een goede afmaker wreekte zich. FC Utrecht kon zelfs in de slotfase de voorsprong nog uitbouwen door weer een treffer van Van den Bergh. Van Grinsven: ,,Het beeld van deze wedstrijd was kenmerkend voor dit hele seizoen. Als je zelf geen doelpunten maakt, wordt de druk in de verdediging steeds groter. Met een of twee versterkingen waren we niet gedegradeerd. Dan hadden we ons kunnen ontwikkelen tot een stabiele eredivisieclub. Nu worden we in dat streven weer teruggeworpen. Voor mij is dat een heel grote teleurstelling.''

Zoals de hoogste plaatsen van de eredivisie meestal worden bezet door de rijkste clubs, zo wordt de rangschikking ook onderin bepaald door de budgettaire armslag. FC Den Bosch had met 4,2 miljoen euro de laagste begroting van de eredivisie. Voor de spelersgroep was slechts 1,7 miljoen euro beschikbaar. In de eerste divisie wordt de begroting, mede door lagere tv-inkomsten, verder teruggeschroefd naar 3,3 miljoen euro. Den Bosch heeft leergeld betaald uit het verleden toen zogenaamde goedwillende investeerders de ploeg aan de rand van de afgrond brachten. Daarom zal de club zeker geen rare sprongen maken om de terugkeer naar de eredivisie te forceren. ,,Spelers uit de jeugd krijgen nu de kans om zich in het eerste elftal te ontwikkelen'', zegt manager voetbalzaken Fred van der Hoorn.

Oud-doelman Van Grinsven, die moet plaatsmaken voor een nieuwe trainer met een diploma coach betaald voetbal, zegt dat er in lagere elftallen genoeg talent rondloopt om door te stromen naar het eerste elftal. ,,Maar die ontwikkeling is even gestagneerd doordat we promoveerden. In het verleden zijn Ruud van Nistelrooy, Anthony Lurling en Theo Lucius bij Den Bosch ook in de eerste divisie gerijpt.''

Volgens Van der Hoorn heeft de Brabantse club dertien spelers op de loonlijst staan die ook in de eerste divisie aan hun contract gehouden kunnen worden. De huurlingen Ferne Snoyl en Steve Olfers zullen vermoedelijk terugkeren naar Feyenoord. Hetzelfde geldt voor Jochen Janssen van RKC. Charlie van den Ouweland is al overgenomen door Roda JC. Doelman Kris Mampaey stopt. Joost Volmer heeft weliswaar een aflopende verbintenis, maar Van der Hoorn is de overtuiging toegedaan dat de verdediger bijtekent.

Het is verder twijfelachtig of Koen van de Laak voor FC Den Bosch behouden blijft. Zoals de 22-jarige spits/aanvallende middenvelder in de eerste helft opereerde zou hij een verrijking zijn voor vrijwel elke eredivisieclub. Hij is technisch, behendig, wendbaar en achter elke actie zit een idee. Heerenveen zou interesse voor hem hebben, maar hij zegt zelf dat de Friese club geen contact met hem heeft opgenomen.

Van de Laak tekende vorig jaar bij en ligt nog twee seizoenen vast bij Den Bosch. Toch zal de clubleiding niet moeilijk doen als een club voor hem aanklopt en een afkoopsom wil betalen. Van der Hoorn: ,,FC Den Bosch is altijd een selling en geen buying club geweest. Bovendien willen we de carrières van spelers niet dwarsbomen. Een aantal heeft daarom clausules in de verbintenissen waardoor ze goedkoper weg kunnen.''

Van de Laak was gisteren niet in de stemming te filosoferen over zijn toekomst. ,,Ik ben kapot van deze degradatie'', aldus de jonge aanvaller. ,,Wij hebben het niet slechter gedaan dan De Graafschap of RBC. We misten echter kwaliteit. We zijn er vandaag niet in geslaagd een doelpunt te maken, maar de tegentreffers gingen er ook wel erg gemakkelijk in. Klote.''

Het was tijdens het duel met FC Utrecht af en toe nogal onrustig op de tribunes van De Vliert. Mensen reageerden emotioneel op beslissingen van arbiter Temmink. Of hij er wat aan kon dat het elftal niet draaide. In de tweede helft verschenen er plotseling op het veld politieagenten met honden die zich opstelden voor de rumoerige lange zijde. De viervoeters stonden zo dicht langs de lijn dat een van de Duitse herders de langs sprintende grensrechter Geutjes een stuk uit zijn broek hapte. Temmink legde het duel stil zodat zijn assistent in de kleedkamer een reservebroek kon aantrekken. De `grens' was bij de toeschouwers al de gebeten hond omdat hij volgens hen een aantal keren ten onrechte niet vlagde voor buitenspelsituaties van FC Utrecht.

Het hilarische moment veroorzaakte nergens lachsalvo's onder het publiek. Tenslotte was FC Den Bosch al aan een treurmars naar de eerste divisie bezig. Toen het doek was gevallen reageerde de aanhang gelaten door het bekende You'll never walk alone van Gerry and the Pacemakers te zingen.

FC Den Bosch

0

FC Utrecht

3

Ruststand 0-2. 9. Van den Bergh 0-1, 45. Verhaegh 0-2 (eigen doelpunt), 90. Van den Bergh 0-3. Schds: Temmink. Tsch: 6.115. Gele kaarten: Uneken en Van der Laak (FC Den Bosch).

De Graafschap pagina 15

    • Erik Oudshoorn