`Amerika lompe reus'

Mark Malloch Brown, kabinetschef van VN-secretaris-generaal Kofi Annan, heeft gisteren de Verenigde Staten een ,,lompe reus'' genoemd, die alleen volgens zijn eigen regels opereert. Hij uitte deze kritiek in een toespraak voor rechtenstudenten van Pace University. Het is hoogst ongebruikelijk dat VN-functionarissen individuele lidstaten publiekelijk kritiseren.

Malloch Brown zei dat de VS in de vorige eeuw het meest hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het internationale recht, maar dat zij nu het land zijn dat zich het meest keert tegen internationale beperkingen. ,,Deze lompe reus van een natie die de wereld heeft geleid bij de opmars naar vrijheid, democratie en fatsoen, kan niet erg het lidmaatschap accepteren van de wereldwijde buurtvereniging, en het principe van alle buurten: dat hij zich net zo goed aan andermans regels moeten houden als aan zijn eigen [regels]'', zei Malloch Brown.

De VN liggen onder vuur bij Republikeinen in het Congres wegens een serie schandalen, zoals het Iraakse olie-voor-voedselprogramma. Vorige week stelde een commissie van het Congres een wet op, die dreigt tientallen miljoenen dollars aan VN-contributie in te houden als de VN geen ingrijpende hervormingen doorvoeren. Malloch Brown wees er gisteren op dat dit slechts zal leiden tot een isolement van de VS. Hij zei dat de VS al een uitzonderingspositie innemen door hun verzet tegen het Internationaal Strafhof en het klimaatverdrag van Kyoto.