Wu Man

Behalve met het Kronos kwartet werkte pipa-speelster Wu Man met jazzsaxofonist Henry Threadgill, Brian Eno en de onplaatsbare zangeres Liu Sola. Op Wu Man and Friends zingt ze zelf een paar regels, maar is ze vooral te horen in duetten met drie collega-tokkelaars, die uitbundiger zingen. Op de stukjes met de Amerikaan Lee Knight leidt dat tot een soort hillbilly. De stukken met de Oegandees James Makubuya op de udungu, een eenvoudig soort boogharp, zijn qua sfeer gevarieerder. De meest melodieuze duo's zijn die met de Oekraïener Julian Kytasty op bandura, een kruising van een luit en een harp. Ook als fluitist en zanger (in Cossack Lament) levert Kytasty prachtig weerwerk. Weemoed en treurnis overheersen. Wie niets van de pipa weet, leert het meest van de solostukken van Wu Man. Met name het martiale Dance of the Yi People is een showcase voor deze peervormige viersnarige luit.

Wu Man: Wu Man And Friends (Traditional Crossroads CD 4329).

    • Frans van Leeuwen