Wie is de Piano Man?

Wie is de mysterieuze in Engeland aangespoelde muzikale man? En kunnen we hem kopen?

In Hollywood zijn al verschillende producers geïnteresseerd in het verhaal: op 7 april wordt een druipnatte, angstige man aangetroffen in Sheerness, Kent, Zuid-Engeland. Hij draagt een chic pak waar alle merkjes zijn uitgeknipt. De man lijkt niet te kunnen praten, maar als hij pen en papier krijgt, tekent hij een concertvleugel, dus men brengt hem naar een piano. Hij leeft helemaal op en speelt urenlang klassieke muziek, onder andere het Zwanenmeer van Tjaikovski. Terug op zijn kamer in het ziekenhuis in Kent tekent hij een toetsenbord op schaal en bespeelt hij dat – in zijn hoofd hoort hij het ongetwijfeld. De pianoman blijft zwijgen, maar hij componeert wel. Heel droevige muziek.

Als daar geen Kaspar-Hauserachtige film in zit! Op de `community weblog' Metafilter, waar nieuwtjes van allerlei aard worden besproken, vragen mensen zich al af wanneer ze die kunnen verwachten: `hij klinkt een beetje als het ontbrekende element in een plot', `wat zouden ze gedaan hebben als hij Natalie Portman had getekend in plaats van een piano?' Sean Penn wordt getipt voor de hoofdrol. Sommigen vinden het verhaal wel erg lijken op de film Ladies in Lavender (2004), waarin een Poolse violist aanspoelt op het strand in Cornwall. Of op K-PAX (2001), waarin Kevin Spacey een gek speelt die beweert een alien te zijn.

De meeste mensen geloven het verhaal over de Piano Man overigens gewoon, maar een enkeling denkt toch dat hier sprake is van `viral marketing': een publiciteitsstunt waarbij het doel is om zoveel mogelijk mensen aan het praten of aan het mailen te krijgen over een nieuw product – bijvoorbeeld een film. Billy Joel, schrijver van het liedje `Piano Man', heeft zijn advocaten waarschijnlijk al aan het werk gezet, schrijft iemand. Maar een ander merkt op dat elke man die een talentenjacht verliest, het verdient om heel lang koud te douchen en een tijdje zijn mond te houden – ook tegen de media.

    • Ellen de Bruin