Wantrouwen blijft

Jan Cornelis Bolle (50), Ridderkerk, eigenaar schoenmakerij:

,,Ik ga niet stemmen, zei ik een paar maanden geleden nog. Nu zeg ik: ik ga wél stemmen, maar stem tegen. In Europa wordt wanbeleid gevoerd en ik heb er geen vertrouwen in dat een Grondwet dat er beter op maakt. Je wordt gemanipuleerd waar je bij staat, dat moet je nooit vergeten als je politici hoort zeggen dat je voor de grondwet moet stemmen. De laatste tijd komt de campagne goed op gang. Ik heb al folders in de bus gekregen met voor- en tegenargumenten. Weet je wat het is? Ze verkopen het allemaal wel aardig hoor, maar het wantrouwen blijft.

,,Op televisie zag ik Wouter Bos. Hij somde op waar de grondwet allemaal goed voor was, en hij noemde ook de Nederlandse economie. Nou, ik ben geen Bos-man. Ik stem meestal PvdA, maar dat doe ik niet meer. Ook nu dacht ik weer: het zal allemaal wel, maar ik vertrouw het gewoon niet. En dat Europa zo goed zou zijn voor de economie, dat betwijfel ik. De enige uitzondering is de Luxemburgse voorzitter van de Europese Unie. Luxemburg wil een gunstiger belastingtarief voor werkende mensen, zoals stukadoors en schoenmakers. Anders verdwijnt alle arbeid naar lagelonenlanden. Ik ben het daar mee eens. Ik heb nu twee mensen in dienst, maar als het zo doorgaat verliezen schoenmakers het van landen in Oost-Europa. Maar Luxemburg staat alleen, want de grote landen voelen er helemaal niets voor. En van Nederland hoor je niks. Dat heb ik tegen de Europese politiek: er wordt een hoop gepiept over werkgelegenheid, maar als het erop aankomt, hoor je ze niet.''

    • Guus Valk