VS halen opnieuw uit naar Syrië

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, heeft gisteren opnieuw fel uitgehaald naar Syrië. Ze beschuldigde Damascus ervan het geweld in Irak aan te moedigen.

Volgens de minister steunt Syrië terrorisme, en zijn er aanwijzingen dat het regime in Damascus financiële bijdragen geeft aan rebellen en ,,toestaat dat zijn grondgebied wordt gebruikt voor het organiseren van terroristische aanslagen op onschuldige Irakezen''.

Minister Rice zei dat gisteren na een ontmoeting in Washington met de Syrische minister van Planning, Barham Salih. Die stond op de persconferentie naast haar.

De Amerikaanse minister beschuldigde Syrië er ook van Palestijnse opstandelingen te steunen, die zich verzetten tegen het bestand met Israël over ontruiming van kolonies en terugtrekking van het leger uit de Strook van Gaza.

De nieuwe uitval jegens Syrië komt na berichten eerder deze week, dat de Jordaanse terroristenleider Al-Zarqawi recentelijk onder andere in Syrië bijeenkomsten heeft belegd om de terreur in Irak op te voeren door zelfmoordaanslagen met autobommen. Een Amerikaanse legerwoordvoerder zei dat eergisteren op basis van inlichtingenmateriaal.

Washington klaagt er al maanden over dat Syrië zijn grens met Irak niet serieus bewaakt, waardoor infiltraties vrijwel ongehinderd kunnen plaatsvinden. Ook andere buurlanden van Irak hebben het verwijt gekregen de grenzen onvoldoende te controleren, maar ,,we maken ons vooral bezorgd over Syrië'', zei Rice.

Ook de Iraakse premier Ibrahim Jaafari, op bezoek in de Turkse hoofdstad Ankara, zei gisteren onomwonden dat er sprake is van terroristische infiltraties in Irak vanaf Syrisch grondgebied. Hij kondigde aan daarom ,,binnenkort'' zelf naar Damascus te zullen gaan om met de Syrische regering te bespreken hoe aan die infiltraties een eind kunnen worden gemaakt.

Tegenover zijn Turkse gastheren beloofde premier Jafaari zijn best te doen om Koerdische rebellen van de PKK tegen te houden die vanuit bases in het Koerdische noorden van Irak aanvallen uitvoeren op het aangrenzende zuid-oosten van Turkije. ,,We zullen nooit toestaan dat welke groep danook op welke manier danook een buurland van ons kwaad doet'', zei Jafaari. Jafaari probeerde de Turkse regering ook gerust te stellen dat de belangrijke oliestad Kirkuk een multi-etnisch samengestelde stad zal blijven en nooit uitsluitend in Koerdische handen zal vallen.

De Turkse premier Erdogan maakte bekend dat Turkije zijn elektriciteitsleveranties aan Irak ruimschoots zal verdrievoudigen.