Vrijwilliger 1

Mevrouw Riek te Riele vertelde vorige week over haar werk als vrijwilliger in Rotterdam. Enkele van de acht reacties.

1

Mevrouw Riek te Riele zal best een aardige dame zijn, maar wat zij zegt in het artikel in het Zaterdags Bijvoegsel schiet mij in het verkeerde keelgat.

De eerste zin (`Mensen beginnen niet meer zomaar aan vrijwilligerswerk') ontlokte mij al de uitroep: U weet niet wat u zegt! Maar vooral de zin dat vroeger alles beter was wekt irritatie op. Waarom toch altijd dat negatieve over jonge mensen?? Mijn ervaring is totaal anders.

Toen ik verleden jaar een vrijwilligersgroep wilde beginnen, kreeg ik als eerste een 21-jarige jongen aan de telefoon die nu inmiddels alle bestellingen en de logistiek voor onze commissie doet. Een 23-jarig meisje belde met de opmerking dat ze als afgestudeerde registeraccountant wel als penningmeester in mijn commissie wilde. Twee getrouwde en werkende dames van begin 30 met net een 2de en 3de kind hadden nog wel tijd over en een 30-jarige man, afkomstig uit de vastgoedbranche, is inmiddels een zeer gewaardeerd commissielid. Met een dame van 61 jaar ben ik, 56 jaar, de oudste in een enthousiaste vrijwilligersgroep.

Zeg nu niet dat mijn commissie een uitzondering is, want dat is niet zo. Ik woon in een plaats met 100.000 inwoners en heb net gehoord dat er 20.000 vrijwilligers zijn. Dus 1 op de 5 inwoners is op een of ander manier bezig voor de ander.

    • Maria de Ruijter