Vic Chesnutt:

Voor een muzikant die zijn hele volwassen leven in een rolstoel zit houdt de Amerikaan Vic Chesnutt er een pittig gevoel voor humor op na. In zijn teksten bekijkt hij het leven als de eeuwige outsider die lacht om de tekortkomingen van het intermenselijk verkeer, in prachtige liedjes als `Ignorant people' waarin een pasgeborene al meteen in de gaten heeft dat er iets niet in de haak is met de domme mensen die hem op de wereld hebben gezet. Chesnutts tiende album Ghetto Bells is een stap vooruit op het gebied van eigenzinnige instrumentaties dankzij bijdragen van pianist en arrangeur Van Dyke Parks en jazzgitarist Bill Frisell. Hun buitenissige visie op het begrip `gastmuzikant' tilt Ghetto Bells uit boven het niveau van zomaar een liedjesplaat, met Frisells sfeerverhogende omgevingsgeluiden en Parks' accordeon en strijkers als onderscheidende factoren. Als doorleefd en ongeschoold zanger met een dwarse kijk op het troubadoursbestaan kan Vic Chesnutt (25 en 26 mei live in Amsterdam en Deventer) tippen aan Tom Waits, maar dan met betere liedjes.

Ghetto Bells

(New West/Sonic Rendezvous)****

    • Jan Vollaard