`Verhuurders weten dat expat veel verdient'

De woningmarkt stagneert: huurders blijven vaak lang goedkoop wonen, starters komen niet aan de bak en dure huizen staan lang te koop. Hoe vinden mensen hun ideale huis? Deel 4: de expat.

De portiekdeur klemt en de voordeur daarachter heeft negen matglazen ruitjes, zodat van (geluids)isolatie nauwelijks sprake is. ,,Ach, het is ten minste een deur'', verzucht Luigi Porco.

Die berusting toont hij vaker als hij over zijn bovenwoning aan de Scheveningse Gentsestraat spreekt. Zo zegt hij keer op keer ,,It's only me'' waarmee hij bedoelt dat hij de enige bewoner is. Daarmee worden de meeste ongemakken goedgepraat. Zoals de keuken, die alleen te bereiken is via de slaapkamer. Of het aantal vierkante meters van het tweekamerappartement – hij schat het op maximaal vijftig.

De 29-jarige Porco (Canadees van geboorte, zijn ouders waren Italiaanse immigranten) heeft de afgelopen jaren nogal wat woningen gezien. Hij studeerde marketing in Toronto, woonde eerst bij zijn ouders en daarna op zichzelf. Hoe hij deze woningen karakteriseert? ,,Ruim.'' Voor zijn appartement van 130 vierkante meter in Toronto betaalde hij 850 euro per maand.

Toen kreeg hij een baan bij een Canadese distributeur van moeren en bouten, die een vestiging opende in Dordrecht. De vergoeding sprak hem aan – hij verdient nu 4.500 euro bruto per maand – en hij had altijd al eens in Europa willen wonen. ,,Ik was er al twee keer geweest. In Italië.''

Ze gingen met z'n drieën, twee Canadese collega's en hij. Via internet zochten ze woonruimte. ,,Housing AND holland'', typte hij in. Hij kwam terecht bij een verhuurder van gemeubileerde appartementen in Rotterdam, aan de voet van de Erasmusbrug. De luxe sprak hem aan. Het appartement was helemaal ingericht, tot aan beddegoed en bestek toe.

Moeilijk was het huurproces niet, hij kon alles vanuit Canada regelen en vorig jaar januari trok hij samen met een van zijn collega's in een vierkamerappartement in de woontoren. De derde collega, zijn baas, huurde een eigen appartement.

Per stuk kostten de appartementen van 120 vierkante meter 1.800 euro. Zijn werkgever betaalde de borg en de eerste maand huur, daarna kreeg hij nog vier maanden 700 euro per maand aan woongeld. In het complex is een zwembad en een fitnessruimte. Gratis voor huurders. ,,Dus als je vraagt: was het fijn? Jazeker. Maar was het 1.800 euro waard? Nee.'' In Canada krijg je voor dat geld ,,heel, heel, heel veel oppervlakte''. Dat ging steeds meer steken.

Hij zat een jaar vast aan het huurcontract – en aan zijn collega. Want samen werken, samen uitgaan en samen wonen – na een jaar was het tijd voor iets anders. Porco liet zijn oog vallen op een Rotterdamse kubuswoning en bood 1.250 euro huur per maand. Maar de eigenaar vond dat te weinig. ,,Hij had de vraagprijs al moeten verlagen omdat ze geen huurders konden vinden.''

Via vrienden van zijn inmiddels opgedane Nederlandse vriendin vond hij een makelaar – een van de weinige Nederlandse woorden die hij kent – die hem wees op zijn huidige woning. ,,De makelaar was goed hoor, daar niet van. Maar hij heeft hier in de straat zijn kantoor. Het enige wat hij voor me deed was me dit laten zien. Snel verdiend voor hem. Dat wil ik ook wel.''

Porco was verkocht. Het strand ligt op loopafstand, de supermarkt en videotheek zitten in de buurt en de tram naar het station stopt een paar straten verderop. Hoewel hij er in oppervlakte nog verder op achteruitging, besloot hij het gemeubileerde appartement op de eerste verdieping toch te nemen. Het heeft een keukentje (inclusief vaatwasser en ijskast), een badkamer (inclusief wasmachine en droger), een slaapkamer (inclusief kledingkast) en een woonkamer (inclusief gordijnen en twee gele lederen banken).

Hij moest een maand huur (1.015 euro) aan borg betalen en de eerste maand moest ook vooruitbetaald worden. Dat verbaasde hem. ,,Want ik woonde er toen nog niet eens.'' Porco denkt dat de prijzen voor expats hoger liggen dan voor Nederlands sprekende huurders, maar controleren kan hij het niet. ,,Verhuurders weten het nou eenmaal: expats verdienen meer dan gemiddeld.''

In alle kamers van het appartement heeft hij kaarsen branden en in de woonkamer staat een continu werkende luchtverfrisser. Helemaal klaar met de inrichting van het appartement waar hij nu enkele maanden woont, is hij nog niet. De muren zijn nog vrijwel leeg en ook de strijkplank midden in de woonkamer bevalt niet. Maar hij heeft ook maar één kast aan opbergruimte. ,,Ach, ik woon hier toch maar alleen.''

Dit is een serie over mensen en hun woonwensen. Volgende week: gratis wonen in de Rotterdamse wijk Spangen.

    • Freek Staps