Uitgaan in Milaan

Bas Mesters verkent het modieuze uitgaansleven in Milaan

Dino, mijn gids door de Milanese uitgaanswereld, is klaar voor een avond uit: Gucci-hoedje, zwarte Hermès bril, wit T-shirt onder colbert zonder schoudervulling maar mèt lage knoop. Krijtstreep zwarte broek, lange sokken tot onder de knie, zwarte puntschoenen en getailleerde bruine regenjas.

Dino is informaticus maar voor vandaag zit zijn werk er op. Tijd om ons te mengen onder de fashion-victims, de mannen en vrouwen die tot aan hun onderbroek de laatste mode volgen. Tijd om hun bars, bistro's en clubs te bezoeken in het mondaine Milaan.

We beginnen in la palestra, ofwel de fitnessclub. Een van de beroemdste clubs is Down Town aan Piazza Cavour. Dino is er ook lid; hij betaalt jaarlijks 1.300 euro. Voor dat geld krijgt hij entree tot de wereld van de mannen van de financiële wereld, grootverdieners met vrije beroepen, televisiemodellen en een enkele voetballer.

Uiteraard betalen de mooie en beroemde personages geen entree. Zij dienen immers als visitekaartje voor de club – sommigen krijgen zelfs geld toe. Het is een bekend fenomeen in Milaan. De bevallige logopediste Arianna bijvoorbeeld verdubbelt haar inkomen door wekelijks twee avonden present te zijn als muurbloem in een hippe bar – à 100 euro per keer.

Na de work-out verplaatsen de leden zich naar de clubbistro, waar ze verder aan hun persoonlijke pr werken. Een fitnessclub, weet Dino, is heel belangrijk bij het onderhouden van je netwerk. ,,Een enkeling komt zelfs alleen om te praten naar de club.''

De echte Milanees drinkt, na een bezoek aan de fitnessclub, om een uur of een aperatief. Dat doet hij het liefst in een club van een grote mode-stylist: Trussardi, Dolce & Gabana of Nobu-Armani. In Nobu-Armani staat de koning van de mode, Georgio Armani zelf, vanavond omringd door jonge forse bewakers aan een watertje te nippen.

Alle drankjes in Armani's Japanse bar kosten 10 euro, maar dan mag de bezoeker wel een graantje meepikken van het eenvoudige lopend buffet. Al is het lopend buffet in Il Gattopardo, iets buiten het centrum aan de Via Piero delle Francesca 47, indrukwekkender. De club bevindt zich in een omgebouwde barrokkerk; het buffet wordt aan het voormalige altaar gepresenteerd. Een artiest zingt Italiaanse evergreens die het publiek uit volle borst meezingt. De bezoekers zijn nochalant gekleed: in blouse en zwart colbert. Geen witte blouse, dat is iets voor de boeren uit Turijn. Een Milanees draagt een blauw hemd.

IJSBAR

De nieuwste attractie in Milaan is de Absolut Icebar Milano aan de Piazza Gerusalemme 12. Het is de eerste ijsbar buiten Zweden, het land waar het concept is bedacht. Voor 15 euro krijg je een grote zilverkleurige gevoerde mantel met capuchon en wanten om vervolgens door een dubbele deur het café van ijs te betreden. De bar is van ijs, evenals de stoelen en de muren. De lampen worden gevormd door ijspegels die met laserlicht worden beschenen. Ook de vierkante glazen waarin alleen wodka wordt geserveerd zijn van ijs.

In totaal mogen vijftig mensen tegelijk de bar in. Meer is onmogelijk; dan dreigt de bar te smelten. Na een halfuur moet je het lokaal verlaten om plek te maken voor nieuwe gasten. Vanavond zijn wij de enigen en na tien minuten is het wel genoeg geweest. Het idee is leuk, maar bij een temperatuur van -5 graden Celsius uitgaan, is niet iets wat een Italiaan waardeert.

Rond half tien loopt het aperitief af. De een gaat uit eten, de ander gaat naar huis om zich om te kleden voor de nacht, klaar voor disco Hollywood aan de corso Como 15. In deze hippe buurt bevinden zich ook de clubs Loolapalooza en Toqueville. Alternatieve Milanezen (en degenen die zich als zodanig beschouwen) kiezen eerder voor Porta Ticinese, Iguana Café, Exploit en Coquetel, waar ze kleding van Diesel, Adidas en Armani dragen. Voor de nachtbrakers eindigt de door-de-weekse avond rond 05.00 uur in Princi, de cultbakker aan de Via Speronari 6.

Dino is dan al vertrokken. Hij heeft het deze avond niet zo lang volgehouden, want hij snottert en heeft koorts. Rond tienen zoekt hij verslagen zijn bed op.

    • Bas Mesters