Tweede sprintzege Petacchi in Giro

Alessandro Petacchi heeft zijn tweede ritzege binnen in de Giro. De Italiaanse sprinter kon in de twaalfde etappe zijn bijzondere kwaliteiten weer eens tonen. Hij versloeg zijn landgenoot Paride Grillo en de Spanjaard Isaac Galvez Lopez. Petacchi's Australische rivaal Robbie McEwen kwam niet in de buurt. De rappe Australiër hield het, na aan de politie opnieuw tekst en uitleg te hebben gegeven over het meegenomen prestatiebevorderend materiaal (niet verboden overigens), verder voor gezien in de Giro. Dat hij uit de koers stapte had niet direct te maken met invallen van de politie in de voor hoogtestages geschiktgemaakte hotelkamers. McEwen: ,,De vlakke etappes zijn voorbij en ik heb de Tour de France en het wereldkampioenschap nog in het vooruitzicht.'' De Italiaan Ivan Basso behoudt de rose leiderstrui.