The Earle his Viols:

De gewrongen pilaren onder het baldakijn boven het altaar in de Sint Pieter in Rome zijn door de beeldhouwer Bernini gemaakt van brons, afkomstig van het dak van het antieke Pantheon. Vroege monumentenzorgers klaagden met een woordspeling: ,,Wat de barbaren niet vernielden, dat deden de Barberini.'' Paus Urbanus VIII, de opdrachtgever van het baldakijn, kwam immers uit de familie Barberini. Maar de Barberini in hun palazzo Barberini, deels ook van Bernini en nu een museum, waren ook echte kunstliefhebbers. Zoals kardinaal Francesco Barberini, een neef van de paus. Op de cd La tavola cromatica horen we muziek die rond 1635 in zijn paleis klonk. Die langzame chromatische muziek, ooit ook als `vals' ervaren, wordt door The Earle and his Viols gespeeld op gamba's, de neven van de cello met hun pregnante toon. Het klinkt dringend en wringend.

La tavola cromatica

Raumklang RK 2302****

    • Kasper Jansen