Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Interview met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer over het komende referendum over de Europese Grondwet en wat het voor Europa betekent als het verdrag niet wordt goedgekeurd. Ook een gesprek met VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen over het Liberale Manifest. Ned.3, 12.08-13.00u.

Netwerk. Portret van het Tweede-Kamerlid Farah Karimi (GroenLinks) naar aanleiding van haar biografie Het geheim van het vuur. Ze vluchtte in de jaren 80 uit Iran nadat ze daar als tegenstander van Khomeini gevangen had gezeten. Hoogzwanger moest ze een barre tocht door de bergen doorstaan. Ned.1, 20.15-20.50u.

DOCUMENTAIRE

Close-up: Cary Grant. Portret van misschien wel de meest raadselachtige acteur van Hollywood. De in Engeland geboren ster is één van de meest succesvolle uit de geschiedenis van de film. Voor het eerst praten collega's en vrienden openhartig over de man achter de legende. Ned.1, 18.30-19.30u.

Tegenlicht: De nucleaire club van Paul Kenyon. Over Iran en zijn pogingen mee te tellen als nucleaire mogendheid. Het land ziet een lidmaatschap van The Nuclear Club (een aantal mogendheden dat kernwapens bezit) als kroon op het werk. De laatste vergadering van het Internationale Atoomagentschap in Wenen besloot echter anders. Ned.3, 21.00-22.00u.

PRAATPROGRAMMA

Business class. Onder anderen een gesprek met PvdA, fractieleider Wouter Bos over de Europese Grondwet. Andere gasten zijn Eddy van Heel van de onderzoekskliniek Prescan, Frank Wentink van het evenementenbureau Wentink Events en directeur Dirk Booij van het wijn-importbedrijf Sauter Wijnen. RTL5, 11.00-12.00u.

Felderhof in Kenia. Eerste deel van een tweeluik over Kuki Gallman, een dierbare vriendin van prins Bernhard, over haar inzet voor de natuur in Kenia. Zij werd beroemd met de boeken Afrikaanse nachten, Olifanten in mijn boomgaard, Nacht van de leeuwen en Ik droomde van Afrika. Vlak voor zijn dood hadden Kuki Gallmann en de prins in Paleis Soestdijk een gesprek over het leven na dit leven. Ned.1, 22.45-23.30u.

Wintertijd. Gesprek met zanger, dichter en acteur Huub van der Lubbe in het Rijksmuseum te Amsterdam over zijn activiteiten. Fragmenten uit Fanfare (1958) van Bert Haanstra, de musical De Man van La Mancha (1968), het toneelstuk Een Vreemde Liefde van Tennessee Williams en Jeroen Willems die Jacques Brel vertolkt. Ned.1, 23.30-0.20u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Jazz op het Dak 2004. Compilatie van de editie van vorig jaar met o.a. pianist Simon Nabatov, trombonist Ray Anderson, gitarist Eric Vaarzon Morel en trompettist Eric Vloeimans. Ned.3, 11.00-12.00u.

Liefde gaat door de maag. Tweede deel in een serie waarin mannen en vrouwen een gerecht bereiden dat verbonden is aan een dierbaar persoon. Vanmiddag met Mia Strobbe die gebakken zalmfilet met piment d'Espelette bereidt voor haar man en kinderen als dank voor het feest op haar vijftigste verjaardag. De recepten zijn te vinden op www.liefdegaatdoordemaag.nl. Ned.1, 16.25-16.50u.

FILM

.55 Days at Peking (Nicholas Ray, 1963, VS). Historische actiefilm over de Boksers-opstand in het China van 1900 stamt uit de nadagen van de carrière van de regisseur van Rebel without a Cause en Johnny Guitar en is wel een 'schitterende mislukking' genoemd. Charlton Heston en Ava Gardner beleven een ongemakkelijke liefdesaffaire. Ook met David Niven. BBC2, 14.00-16.30u.

.M:I-2 / Mission: Impossible II (John Woo, 2000, VS). Tweede bioscoopfilm naar de tv-serie uit de jaren zestig tapt uit een ander vaatje dan het teleurstellend bombastische eerste deel. De Hongkong-school van actiefilms, met zorgvuldig gechoreografeerde geweldscènes en meditatieve ondertonen, bepaalt nu het karakter van de serie die ongetwijfeld zal worden voortgezet als de James-Bond-opvolger van de 21ste eeuw. Met Tom Cruise. Veronica, 20.30-22.45u.

Wayne's World 2 (Stephen Surjik, 1993, VS). Tweede klucht met het in melige puberlol gespecialiseerde duo Wayne Campbell (Mike Myers) en Garth Algar (Dana Carvey). Is reeks sketches rond poging tot het organiseren van een popfestvial. Veronica, 18.45-20.30u.

The Last Castle (Rod Lurie, 2001, VS). Prominente gedetineerde Robert Redford geeft in militaire gevangenis superieur leiding aan opstand tegen gemeen regime van afgunstige commandant James Gandolfini (The Sopranos) in film van bordkarton. BBC1, 22.00-0.25u., onderbroken door nieuws.

.American Movie: The Making of Northwestern (Chris Smith, 1999, VS). Bujubelde documentaire volgt de gedreven wannabe regisseur Mark Borchardt in zijn pogingen om met vrienden en familie een speelfilm te maken. Zo vraagt hij zijn moeder als camera-assistente. BBC2, 0.50-2.30u.

RADIO

De andere wereld. Over het protest aanstaande dinsdag van patiënten en werkers in de gezondheidszorg tegen de oprukkende marktwerking in hun sector. Huisartsen zijn furieus en dreigen met stakingen, patiënten zien door de bomen het bos niet meer, maar minister Hoogervorst van Volksgezondheid wil toch doorzetten. Radio 1, 7.05-8.00u.

Opium. Gesprek met sopraan Charlotte Margiono over o.a. haar cd met liederen van Schumann. Verder glamourfotograaf Govert de Roos die 64 bekende Nederlanders op hun lelijkst fotografeerde. Radio 1, 19.04-20.00u.

Voor 1 nacht. Gesprek met de hoofdredacteur van de Gay Krant Henk Krol over de homofobie in ons land, zijn ziekte van 5 jaar geleden en het kind dat van hem zou kunnen zijn. Radio 1, 0.04-1.00u.