Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Debat over de grote keuzes van de toekomst met betrekking tot klimaatsverandering, stijging van de zeespiegel, verdwijnen van ecosystemen en de schaarse natuurlijke hulpbronnen. Met Shell-topman Rein Willems, hoogleraar meteorologie Hans Oerlemans, staatssecretaris voor Milieu Pieter van Geel en projectleider van Greenpeace Femke Bartels. Ned.2, 18.25-19.00u.

Nova. Onder meer een gesprek met de jonge filmmakers Noa Lodeizen en Femke en Ilse van Velzen, die een documentaire over naar Angola teruggestuurde minderjarige asielzoekers hebben gemaakt. De documentaire Terug naar Angola wordt aanstaande donderdag bij de IKON uitgezonden. Ned.3, 22.10-22.35u.

DOCUMENTAIRE

Huize Huisman: Jeugdpuistjes en babyboertjes. Tweede aflevering van een serie waarin Henny Huisman in een landhuis op het zonnige Bonaire kinderen ontvangt die een ingrijpende gebeurtenis achter de rug hebben. Vanavond met gehuil en gelach van baby's en hun jonge moeders. Ned.1, 21.15-22.15u.

Paul Rosenmöller en... Zie tv-vooraf. Ned.1, 20.30-21.15u.

PRAATPROGRAMMA

Nachtwacht. Allerlaatste aflevering van het discussieprogramma gaat over de tegenstelling tussen katholieken en goddelozen en de vraag of de kerk het model voor de toekomst heeft. Canvas, 22.40-23.30u.

AMUSEMENT & MUZIEK

De tweelingtest. Eerste aflevering van een 7-delige afvalrace met tweelingen totdat de meest identieke tweeling overblijft. Ruim 300 tweelingen doen mee aan een mix van wetenschappelijke tests en opdrachten. Er wordt niet alleen gekeken naar uiterlijk (lengte, gewicht, ogen, tanden, vingerafdruk), maar ook handelen (winkelen, dansen, gebruik van voorkeurshand), intelligentie, sociale vaardigheden en emoties. Een jury beslist welke koppels doorgaan. In de finale op zaterdag 2 juli strijden drie tweelingen om de titel. De winnaars krijgen een reis naar Twinsburg in Amerika. Ned.2, 19.45-20.25u.

Brigitte Kaandorp: En vliegwerk. Theaterregistratie van de cabaretvoorstelling van Brigitte Kaandorp. Ned.3, 20.00-22.00u.

Finale Eurovisie Songfestival. Rechtstreeks verslag van de finale van het Eurovisie Songfestival 2005 uit het Palats Sportu in het centrum van de Oekraïense hoofdstad Kiev. Zonder de Nederlandse Glennis Grace, die het afgelopen donderdag in de voorronde niet haalde. Ned.2, 21.00-0.05u.

Soul deep: The sound of young America. Derde deel in een serie over het ontstaan van soul met vanavond o.a. het songwritersteam Holland-Dozier-Holland dat zo'n 40 hits voor o.a. The Supremes, The Temptations en The Four Tops schreef. BBC2, 21.00-22.00u.

FILM

The Net (Irwin Winkler, 1995, VS). Derde regie van producent Winkler volgt in onwaarschijnlijk scenario het stramien van de thriller over de onschuldige eenling die door anonieme machten achtervolgd en van zijn identiteit beroofd wordt. Sandra Bullock komt als vereenzaamde softwarespecialiste in het bezit van een curieus bestand, waarmee praktisch elk groot computersysteem valt te kraken. SBS6, 20.55-23.00u.

The Nutty Professor (Jerry Lewis, 1963, VS). Klucht van en met Jerry Lewis wordt wel beschouwd als zijn meesterwerk. Variatie op Jekyll-and-Hyde laat schuchtere professor af en toe veranderen in vlotte bink. Met Stella Stevens als romantic interest. Niet te verwarren met de remake uit 1996, met Eddie Murhpy. Net5, 21.00-22.45u.

Frailty (Bill Paxton, 2001, VS/Dld/It). Regiedebuut van acteur Bill Paxton is christelijke thriller. Behelst een man die zich door een religieus visioen laat inspireren tot het doden van demonen in mensengedaante. RTL5, 22.10-24.00u., onderbroken door reclame.

Trial by Jury (Heywood Gould, 1994, VS). Redelijk stijlvolle rechtbankthriller stelt kwetsbaarheid van de juryrechtspraak aan de kaak. Glibberige maffiabaas Armand Assante bewerkstelligt vrijspraak door jurylid annex alleenstaande moeder Joanne Whalley-Kilmer te intimideren. Net5, 22.45-0.45u., onderbroken door reclame.

Suspect (Peter Yates, 1987, VS). Thriller schetst en passant een saillant sociologisch portret van Washington D.C. maar kent een minder overtuigend plot. Cher is een afgesloofde pro-deo-advocaat. Rechtbankjurylid Dennis Quaid helpt haar de onschuld te bewijzen van de dakloze, dove Vietnamveteraan Liam Neeson. Ned.1, 23.55-1.35u.

RADIO

Club van 100. Aflevering in de serie over betrokken burgers belicht de ontmoeting tussen het rijke clublid Edgar en radiopiraat Wouter in de voetbalkantine van Diepenheim. ,,Wanneer ben je rijk'', vraagt Wouter zich af, ,,als je veel geld hebt of als je, net als ik, vorige week een prachtige gezonde zoon Bram hebt gekregen?'' 747AM, 15.02-15.40u.

Zorg en hoop. Verkiezingsdebat in Paramaribo over corruptie, armoede en toekomstperspectief voor de jeugd met o.a. Jenny Geerlings-Simons (NDP, Desi Bouterse), Martin Schalkwijk (UPS/DOE) en Cynthia Rozenblad (PALU). De Wereldomroep zendt deze aflevering op hetzelfde moment uit in Suriname. 747AM, 17.00-18.00u.

Opium. Onder anderen documentairemaakster Carin Goeijers over haar documentaire Dal der Zuchten waarin achtergebleven bergboeren uit een kleine vallei in de Spaanse Pyreneeën via een advertentie contact met vrouwen zoeken. Verder schrijfster Tessa Leuwsha, die sinds 1996 in Paramaribo woont en binnenkort debuteert met de romen De Parbo-Blues en een bespreking van de nieuwste film uit de Star Wars-cyclus. Radio 1, 19.04-20.00u.