System Of A Down:

Waar draait het om in de heavy metal? System Of A Down komt meteen ter zake: ,,My cock is much bigger than yours'', schreeuwen ze stoer op hun nieuwe album Mezmerize, de eerste helft van een tweeluik. Het mag duidelijk zijn dat System Of A Down het metalgenre met het nodige relativeringsvermogen benadert, als een Rage Against The Machine met gevoel voor humor. Niet alleen plegen ze stijlbreuk met huppelritmes en Zappa-achtige gekkigheid; als Californische groep met Armeense roots begaat System Of A Down de hoofdzonde van het hedonistische metalgenre door zich aan politiek te wagen. ,,Why do they always send the poor?'' vragen ze in het anti-oorlogsnummer `Bring Your Own Bombs'. Ondanks de glasheldere productie van Rick Rubin is Mezmerize een oorverdovend harde cd, met moordende tempowisselingen en lawines van gitaarlawaai die temidden van luchtige Queen-koortjes en vrolijke Zappamelodieën over de luisteraar worden uitgestort.

Mezmerize

(American/Columbia)***

    • Jan Vollaard