Samenwerking is nodig

Herma Scholten (49), Enschede, ambtenaar:

,,Ik heb via internet ongelooflijk veel informatie gevonden, maar het is niet aansprekend. Ik hoor in mijn omgeving ook niemand over het referendum en de Grondwet. De overheid zou de informatie moeten verschaffen, maar dat vind ik tegenvallen. Nu heb ik alleen een pamfletje in de bus gehad. Ik vond het droog en saai. De politiek hoor ik te weinig. De SP heeft op straat in Enschede wel de Grondwet voorgelezen, maar ik vraag me af wat je daarmee wilt bereiken. Laten zien dat het een dorre wettekst is? Dat is geen argument om tegen te zijn. Ik las op internet wel dat Wim Kok ons opriep om toch vooral voor te stemmen. Normaal gesproken hoor je hem niet, maar de nood is blijkbaar hoog.

,,Dat akkefietje met de euro is ook niet handig. Eerst wordt krampachtig ontkend dat alles duurder is geworden, maar nu blijkt toch dat Zalm de gulden iets te goedkoop in de aanbieding heeft gedaan. Dat vind ik valse voorlichting.

,,Europa wil nu opeens de burgers bij belangrijke besluitvorming betrekken, maar met een geschatte opkomst van 35 procent schiet het referendum zijn doel voorbij. Daarom vind ik dat er geen referendum over dit onderwerp had moeten zijn. Het parlement had voor ons moeten kiezen, die hebben we daarvoor gekozen.

,,Omdat ik het als mijn plicht ervaar ga ik toch stemmen. Ik vind dat je niet tegen meer samenwerking kunt zijn. Het is bijvoorbeeld belangrijk voor de werkgelegenheid. Diploma's kun je beter vergelijken en zijn breder inzetbaar. Hier in de regio hebben we behoefte aan hoger opgeleiden, terwijl er aan de andere kant van de grens relatief veel werklozen zijn. En in de grensstreek hebben we ook veel te maken met de drugsproblematiek. Om dat goed te regelen heb je Europese samenwerking nodig.''

    • Martin Steenbeeke