`Rotstekening' met karretje

Op de prehistorische afdeling van het British Museum in Londen is woensdag een rotsschildering aangetroffen van een holenmens met een supermarktkarretje. Naast de schildering hing de zaaltekst: `Vroege mens waagt zich op de buitensteedse jachtvelden (post-Catatonische periode).' Catatonie is een neurose die gepaard gaat met spastische bewegingen.

De vervalsing is opgehangen door de kunstenaar die onder de naam `Banksy' opereert. Hij of zij plaatste al vaker dit soort vervalsingen in musea in Londen en New York. In 2003 hing Banksy in het Tate Britain Museum een romantisch landschap met daarin verwerkt een politielint. Dat schilderij werd pas opgemerkt toen het uit zichzelf op de grond viel.

Volgens een woordvoerder van Banksy is de vervalsing maandag geplaatst en werd ze woensdag ontdekt en verwijderd. Een woordvoerder van het museum zegt er redelijk zeker van te zijn dat het niet zo lang heeft gehangen: ,,Misschien een paar dagen. Het lijkt sprekend op de andere rotsfragmenten op de afdeling. Ook de tekst is een goede kopie.''

Op het tekstbordje bij de rotstekening stond verder: `De tekenaar heeft een groot aantal werken gemaakt die in heel zuid-Engeland te zien zijn onder de bijnaam Banksymus Maximus. Verder is weinig van hem bekend. Helaas zijn slechts weinig van dit type kunstwerken overgebleven. De meeste ervan zijn vernietigd door overijverige gemeenteambtenaren die de artistieke en historische waarde van muurschilderingen niet onderkenden.'.

Op Banksy's website was een wedstrijd gaande waarbij de deelnemers zich met de schildering op de foto moesten laten zetten. De winnaar krijgt een supermarktwagen. Sinds gisteren hangt het werk op een eigen expositie van Banksy, met het tekstbord: `Bruikleen van het British Museum'. Het museum krijgt het rotsfragment in juni terug.