Product van kapitalisme

Kostana Banovic (44, links op de foto, rechts haar dochter), Utrecht, beeldend kunstenares:

,,Een paar maanden geleden wist ik al wel dat ik zou gaan stemmen, maar ik wist nog niet wat. Ik had toen al het gevoel: het gaat in de Europese Unie alleen maar om de economische belangen van de grote ondernemingen, niet om de mensen.

,,Ik heb er daarna niet veel meer over nagedacht. Ik ben in Senegal geweest om een film te maken, en daarna ben ik naar Portugal gegaan voor een expositie. Mijn moeder is uit Sarajevo gekomen om op de kinderen te passen. Zondag ben ik weer thuisgekomen en omdat jullie me ernaar vroegen, heb ik me er weer in verdiept. Ik weet het nu zeker: ik ga nee stemmen.

,,Misschien ligt het aan mijn gemoedstoestand, maar ik kan de Europese Unie niet anders zien dan als een product van het kapitalisme. Het gaat alleen maar om economische groei. Het moet altijd maar meer, meer, meer zijn. Ik geloof niet dat dat goed is voor de wereld.

,,Omdat ik zo veel reis, zie ik steeds weer dat al het mooie en het menselijke, alles wat de moeite waard is, in het kleine zit, in het regionale. Ik erger me steeds meer aan het hele idee van globalisering.

,,Ik heb ook het idee dat de aandacht voor de Europese Unie andere problemen in de schaduw moet zetten. Er wordt gezegd dat het terrorisme alleen bestreden kan worden binnen de Europese Unie. Ik denk: alle landen in Europa hebben gefaald in de communicatie tussen culturen, tussen religies. En die landen zullen dan samen het terrorisme bestrijden? Ik geloof er niet in.

,,Nederland is een klein land, en ik geloof er ook niet in dat de Nederlandse overheid in staat zal zijn zich te onttrekken aan de druk van grotere landen om allerlei besluiten te nemen die we hier niet willen.''

    • Jannetje Koelewijn