Premieverhoging bij overgewicht lost niets op

Het hoofdartikel in deze krant van 7 mei gaat over het recht op ongezond leven. De vraag werd gesteld of de samenleving moet opdraaien voor de gevolgen en de kosten van ongezond leven: alcohol, drugs, verslavingen én de mensen met overgewicht. Discriminerend aangeduid als `de dikkerds', die straks hoge kosten zullen veroorzaken. Er werd gesuggereerd dat deze groep mensen hogere premies zou moeten gaan betalen. Altijd weer het betalen van geld. Zelden wordt er dieper ingegaan op de oorzaken van de problemen.

In de opvoeding, het onderwijs en de verdere vorming is meer voorlichting over een gezonde leefwijze noodzakelijk. De tegenwoordige mens weet niet meer wat ons voedsel voor ons lichaam betekent.

In ons werelddeel wordt een enorme verscheidenheid aan voedsel aangeboden. Een groot deel daarvan is zo bewerkt dat de combinatie van stoffen; vetten, koolhydraten, suikers en zouten, die `naar meer samen', in ons lichaam vetvorming veroorzaken. De producenten weten dat, maar zullen vanwege hun winstcijfers geen vrijwillige veranderingen aanbrengen.

Een paar voorbeelden: de meeste yoghurt bevat te veel vet en suikers. Deze combinatie `smaakt naar meer'. De suikers binden het kalk, zodat het opbouwend effect op ons botstelsel teniet wordt gedaan. Van aardappels en maïs worden chips gemaakt. Daaraan wordt onnodig veel vet en zout toegevoegd. Het zout doet naar méér verlangen én maakt dorstig. De frisdranken; biertjes en vruchtensappen bevatten veel suikers. Ze lessen de dorst niet en maken dik. De `light-dranken' zijn slecht voor ons tandglazuur. En dan de fastfoodketens niet te vergeten.

Als deze grote groep ondernemers eens financieel zou worden aangesproken op het overgewicht dat zij willens en wetens veroorzaken, zouden zij dan geen eieren voor hun geld kiezen? Alleen premieverhoging voor mensen met overgewicht lost niets op.

    • M. Lofvers